Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

Průkopníci podnikání na Berounsku

| |

Výstava o průkopnících podnikání na Berounsku, kterou od 20. ledna připravilo Muzeum Českého krasu v Berouně, nese podtitul Nahlédnutí do podnikatelského světa 19. a 1. poloviny 20. století.

Průmyslové podnikatelstvo se jako profesní a sociální skupina začalo formovat v českých zemích od konce 19. století a právem se následně vypracovalo mezi uznávanou společenskou elitu. Tato aktuální výstava představuje nejvýznamnější podnikatele a podnikatelské rodiny, které se svými hospodářskými, veřejnými i kulturními aktivitami nesmazatelně zapsali do tváře berounského regionu. Na základě pestrých životních osudů expozice zároveň líčí nejen jejich vzestup, ale i pád po únorových událostech 1948. Výstava je splacením určitého dluhu vůči těmto osobnostem, protože z odkazů jejich činnosti čerpáme dodnes a ve společnosti o nich dosud často panují předsudky z dob komunismu (na archivním snímku nižborští skláři v roce 1907).

V Berouně se můžete seznámit s historií tamních podnikatelských rodů

Lucie Zemanová 23.01.2010 15:40, Český rozhlas

Chcete nahlédnout do historie podnikatelských rodin na Berounsku? Potom navštivte Muzeum Českého krasu v Berouně, kde právě probíhá výstava mapující nejvýznamnější podnikatelské rody v regionu. Návštěvníci se tak dozví nejen o jejich vzestupu, ale i o pádu po únorových událostech roku 1948.

Rückl, Kříž, Jelínek nebo Daubek – to jsou jen některá jména podnikatelů, kteří se nesmazatelně zapsali do historie berounského regionu. Připomenout je návštěvníkům chce berounské muzeum, které tomuto opomíjenému tématu věnovalo přízemí i část prvního patra. Kurátorka výstavy Dana Hradilová si toto téma vybrala také kvůli současné hospodářské krizi, která komplikuje život i celé řadě podnikatelů. Navíc je spoluautorkou encyklopedie, která mapuje podnikání v Čechách, na Moravě i ve Slezsku. Rozhodla se proto knihu převést do vizuální podoby.

Dana Hradilová výstavu postavila na dvaceti podnikatelských rodinách. Vybrala si takové podniky, které svým významem přesáhly hranice regionu a tím, kdo na výstavě nemohl chybět, je jednoznačně rod Rücklů a jejich nižborská sklárna, která na Berounsku působí přes jedno století. Po asi padesátileté odmlce se potomek rodu Jiří Rückl rozhodl sklárnu koupit a opět rozvíjet sklářské řemeslo.

Podle Jiřího Rückla je dobře, že taková výstava vznikla právě v této době. Vy si významné podnikatelské rodiny Berounska můžete připomenout až do 6. června v Muzeu Českého krasu v Berouně.

Interaktivní upoutávka na připravovanou výstavu

Interaktivní pozvánka na výstavu


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/01/2010/prukopnici-podnikani/

Citace:

muzeum: Průkopníci podnikání na Berounsku. Muzeum Českého krasu [online]. 20.1.2010 [cit. 28.3.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/01/2010/prukopnici-podnikani/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.