Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

VIDEO: Děti sehrály představení o muzeu

Divadlo | |

Žáci z páté třídy Jungmannovy základní školy v Berouně si připravili divadlo pro spolužáky a děti z mateřských škol. Hlavní inspirací jim byla zkušenost se zážitkovou pedagogikou při doprovodných programech v našem muzeu. Do hry zasadili i detektivní zápletku. Někteří zaměstnanci muzea se v dětském představení i sami poznali. Záznam představení si můžete pustit zde. :-)


Na další informace jsme se zeptali třídní učitelky páťáků Mgr. Katky Motyčkové.

Kdo přišel s nápadem organizovat u vás ve škole divadelní představení? Mají už nějakou tradici?
S nápadem na letošní představení jsem přišla já. Jinak téměř každá paní učitelka na naší škole nějaké to představení také někdy secvičila. Většinou se ale odehrají jen pro první a druhé třídy v rámci zpestření výuky. S představením pro budoucí prvňáčky začala tuším paní učitelka Jindra Zemanová s dětmi z druhého stupně. Tehdy se odehrálo jedno představení v rámci dne otevřených dveří. Letos poprvé máme pozvané jednotlivé berounské mateřské školy. Samozřejmě každá školka na jeden den. A kromě představení děti a jejich paní učitelky zhlédnou výuku v prvních třídách, do které jsou předškoláci aktivně zapojeni.

Děti při inscenaci muzejní výuky (reflektivního dialogu) uplatnily i sezení v "kruhu bezpečí" podle artefiletického pojetí.

Kdo všechno se podílí na přípravě a realizaci?
Na přípravě a realizaci se podílím já a všech 24 dětí z mé třídy. Divadelní představení je totiž autorskou prací mých „páťáků“. Na což jsem velmi hrdá. Vymysleli si text, připravili kulisy a sehnali kostýmy. Já měla vliv na průběh nacvičování a působila jako poradce.

Kde berete témata pro vaše hry?
Náměty beru z dětí. Například minulý rok chtěly hrát něco pohádkového, tak si vymyslely prince a princezny a další pohádkové postavy. Představení nazvaly Pekelná smůla.
Letošní téma vycházelo z jejich zkušeností. Často navštěvujeme doprovodné programy v Muzeu Českého krasu v Berouně. A když nám jednoho dne jejich lektor z legrace poslal utržené sluchátko od starého telefonu, byla to pro nás výzva. A děti po dlouhých dohadech napadlo, proč nespojit sluchátko a muzeum… A tak vznikla hra „O ukradeném sluchátku“.

K přiblížení divadelního představení bych použila slov mých dětí:
„Napínavý příběh o sluchátku, rodině duchů a odvážných dětech. Když zloději ukradnou sluchátko z muzea, duchové nemají kde být. Potom přijde skupinka dětí a duchové ve čtyřech z nich najdou naději… V představení se objevují duchové, ulítlí pracovníci muzea, dětští detektivové, třída s paní učitelkou a další postavy.“
Jen bych k tomu dodala, že jsme si přečetli úryvky z knihy Emil a detektivové a podívali se na stejnojmenný film inspirovaný touto knihou od Ericha Kästnera. Snažíme se vytvářet tvůrčí prostředí – říci své názory, poslouchat a hodnotit nápady spolužáků či spolužaček.

Jak dlouho se na vystoupení děti připravovaly?

Letos nacvičujeme zhruba od konce září, takže přes tři měsíce.

S jakým se zatím setkáváte ohlasem? Kolik repríz už jste odehráli?
Zatím byly všechny návštěvy našeho představení spokojené a hodnotily nás kladně. Reprízy jsme odehráli pouhé tři, ale další nás čekají.

Děkujeme za rozhovor. Už nyní jsme zvědaví, co na představení, které si zde mohou návštěvníci přehrát (nahoře), řeknou v diskuzi pod tímto článkem. :-)


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/01/2011/ukradenesluchatko/

Citace:

muzeum: VIDEO: Děti sehrály představení o muzeu. Muzeum Českého krasu [online]. 24.1.2011 [cit. 25.4.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/01/2011/ukradenesluchatko/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.