Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

Berounským muzeem se rozléhají melodie orchestrionů i dalších hracích strojků

pozvánka | Novinky.cz | Muzeum Českého krasu, Husovo nám. 87, Beroun

DSC00388.JPG Výstavu Svět mechanické hudby, kterou ve svých prostorách uspořádalo Muzeum Českého krasu v Berouně, již navštívilo množství návštěvníků. Nejvíce obdivu vzbuzují strojky, které si mohou v expozici v pohybu prohlédnout i poslechnout. Děti si nejvíce oblíbily orchestrion, který se ránou ze strany rozezvučí.

Kromě běžných exponátů, mezi které jednoznačně patří píšťalové flašinety nebo hospodské polyfony, stojí na výstavě za vidění i některé mimořádné exponáty – třeba zvonkohry v hodinách z poloviny 18. století, polodřevěné píšťalové hodiny s pohyblivou kapelou nebo švýcarská hrací skříň se zvonky, bubínkem a činely.

Mechanismus je u všech typů velice podobný. Na nosném médiu v podobě válce, plechové desky nebo skládaného kartonu je ve formě hřebíčků, proražených zubů nebo otvorů zaznamenána skladba, která se přehraje přes snímací zařízení. To pak umělo cinkat do zvonků, drnkat do vyladěného ocelového hřebene či strun, ovládat klapky u píšťal… zkrátka hrát na rozličné nástroje na které si jen vzpomenete.

3196-img.jpg Exkluzivní ukázkou spojení technického i hudebního umění jsou ohromné orchestriony napodobující celou kapelu. Stávaly se vybavením hostinců nebo tančíren a mohly svým majitelům i nějaký ten krejcar vydělat. Bohatě vybavené skříně měly však i stinné stránky. Často byly porouchané, bylo nutné je ladit a ošetřovat jemné mechanismy. Se zavedením „hudebného“ musel hostinský začít platit poplatek za provoz i do státní pokladny.

Od 2. poloviny 19. století si zasloužené uznání získaly hřebíčkové hrací strojky, které byly vyráběny po tisících a montovány do širokého spektra předmětů. Majetnější měšťané se tak mohli závistivým sousedům pochlubit nejen hracími hodinami, obrazy a fotoalby, ale i třeba hrací židlí, hrací toaletní soupravou, hracím šitím, šicím strojem nebo hracím kolovrátkem na předení a hrací plastikou s motivem Ukřižování.

Krásně znějící hřebíčkové strojky u nás vyráběla manufaktura rodiny Řebíčkových. Své strojky pečlivě označovali jménem, místem výroby, sériovým číslem a číslem aranžmá – každý strojek uměl totiž přehrát dvě skladby.


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/01/2015/berounskym-muzeem-se-rozlehaji-melodie-orchestrionu-i-dalsich-hracich-strojku/

Citace:

muzeum: Berounským muzeem se rozléhají melodie orchestrionů i dalších hracích strojků. Muzeum Českého krasu [online]. 29.1.2015 [cit. 19.4.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/01/2015/berounskym-muzeem-se-rozlehaji-melodie-orchestrionu-i-dalsich-hracich-strojku/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.