Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

ASIJSKÝ PORCELÁN

přednáška | 9. února 2017 od 18:00 hodin | Muzeum Českého krasu, Husovo nám. 87, Beroun

ASIJSKÝ PORCELÁN JAKO SYMBOL BOHATSTVÍ, PROSPERITY A MOCENSKÉHO POSTAVENÍ V EVROPSKÉ ARISTOKRATICKÉ SPOLEČNOSTI NOVOVĚKU

Přednášející: Doc. PhDr. Filip Suchomel, Ph.D., ředitel Sekce vědy, výzkumu a vědeckých informací Národní galerie, Praha

Sběratelství porcelánu se v Evropě v době novověku stalo důležitým fenoménem, který dokresloval dobovou emancipaci evropské aristokratické společnosti a její zájem o vzdálené kraje a exotiku. Byl to právě vysoce ceněný porcelán, který byl vedle koření, lakového zboží a drahých hedvábných látek hlavním dovozním artiklem z dalekých krajů Asie, tedy z Číny a od 17.století i z Japonska. Evropská aristokracie a zámožní měšťané si jej pořizovali na důkaz jejich bohatství a společenského postavení.

Na počátku 18. století tak rychle vznikaly rozsáhlé konvoluty porcelánového zboží čínské a japonské provenience, které zdobily ve speciálních aranžmá šlechtická sídla, jako tomu bylo například v holandských měšťanských domech nebo v rezidencích německých kurfiřtů v Berlíně, Drážďanech či Arnstadtu.  Porcelán se stal společně s tradicí pití exotických nápojů, kávy, čaje či čokolády důležitým doplňkem dobového životného stylu nejbohatších společenských vrstev, prolnutého romantickými představami o vzdálených pohádkově bohatých zemích s fantaskní faunou, florou a pitoreskní architekturou.

Rovněž v našem prostředí se šlechtičtí majitelé začali o porcelánové zboží zajímat a nakupovali jej nejen jako předměty denní potřeby, ale také k výzdobě vlastních venkovských sídel nebo pražských paláců. Dochované archivní dokumenty potvrzují, že první podobné soubory byly na našem území vytvořeny již na přelomu 17. a 18. století a na řadě zámeckých objektů se jsou tyto sbírky přítomné dodnes. Kromě originálního dálněvýchodního porcelánu byly tyto soubory doplňovány evropskými kopiemi a napodobeninami, které se během doby proměnily v kompaktní celky dokreslující charakteristiku doby prvních přímých kontaktů Evropy a Evropanů s dalekými zeměmi.


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/01/2017/asijsky-porcelan/

Citace:

Petra Zeidlerová: ASIJSKÝ PORCELÁN. Muzeum Českého krasu [online]. 26.1.2017 [cit. 25.4.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/01/2017/asijsky-porcelan/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.