Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

Přednáškový cyklus Setkávání v muzeu

Přednášky | 2024 |

Muzeum Českého krasu pořádá v roce 2024 s podporou města Berouna cyklus přednášek s názvem Setkávání muzeu.

Bude zaměřen na historii, politickou geografii, literaturu a ekonomii. K zajištění jednotlivých přednášek jsou i pro letošek přizýváni odborníci z akademických institucí Prahy či dalších univerzitních měst. Dramaturgický dohled i moderování samotného večera zajišťuje historik a politolog prof. Vratislav Doubek, Ph.D., který je odborným garantem projektu.

PROGRAM

8. 2. 2024

Mezi anarchií a Kominternou

Na příběhu básníka, anarchisty a komunisty Stanislava Kostky Neumanna přednáška představí vývoj specifického politického hnutí počátku 20. století, českého anarchismu; hnutí odpůrců autority i politického systému, jehož někteří vůdcové se propracovali v řadách československé politiky až k ministerským křeslům.

Přednášející: PhDr. Ondřej Slačálek, Ph.D. (FF UK)

11. 4. 2024

Ruská politika v „blízkém zahraničí“

Přednášku pronese geopolitik RNDr. Libor Jelen, PhD., zaměřující se ve své odborné práci na problematiku postsovětského prostoru. Pokusí se v ní naznačit podstatné historické, hospodářské, kulturní a národnostní vazby regionu někdejšího Sovětského svazu a vysvětlit, na čem staví současná ruská propaganda své nároky na jeho správu.

Přednášející: RNDr. Libor Jelen, Ph.D., Katedra sociální geografie a regionálního rozvoje (PřF UK)

13. 6. 2024

Franz Kafka, autor z Čech

V roce 2024 uplyne 100 let od úmrtí spisovatele Franze Kafky, světově nejuznávanějšího spisovatele z českých zemí. Připomínky jeho postavy v souvislostech česko-německého nejen kulturního soužití oné doby se ujme významný český historik a popularizátor vědy JUDr. Pavel Kosatík.

Přednášející: JUDr. Pavel Kosatík, český historik, publicista a scénárista

12. 9. 2024

Čas hrdinství a naděje. Domácí odboj za 2. sv. války

Nelehká doba války a teroru rodí vedle ponížených i své hrdiny. Přednáška připomene úskalí, která provázela formování a boj českého protinacistického odboje. Přednáška bude volně věnována výročí úmrtí dvou účastníků odboje na Berounsku, Josefu Košťálkovi a Františku Urbanovi.

Přednášející: PhDr. Stanislav Kokoška, Ph.D. (ÚSTR)

14. 11. 2024

Základy moderní české ekonomiky aneb za vším hledej peníze

Významný český historik hospodářských a sociálních dějin prof. Petr Vorel, CSc. se ve své přednášce soustředí na proměny a formování principů moderní české ekonomiky v širším kontextu vývoje 16. a 17. století. Přednáška bude volně upomínat na 500. výročí od úmrtí objevitele Vasco da Gamy a na roli námořních objevů pro změny v evropském hospodářství.

Přednášející: prof. PhDr. Petr Vorel, CSc., (FF UP)

Vždy ve čtvrtek od 18 h

Vstupné 30 Kč/plné, 20 Kč snížené

Rezervace nejsou nutné

Koná se s finanční podporou města Berouna

Změna programu vyhrazena

Místo konání: Muzeum Českého krasu, Husovo náměstí 87, Beroun


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/01/2024/prednaskovy-cyklus-setkavani-v-muzeu-4/

Citace:

Vlastimil Kerl: Přednáškový cyklus Setkávání v muzeu. Muzeum Českého krasu [online]. 9.1.2024 [cit. 9.5.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/01/2024/prednaskovy-cyklus-setkavani-v-muzeu-4/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.