Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

Muzeum otevře největší výstavu origami v České republice

Unikát | pozvánka na výstavu |

Jarní sezónu berounského muzea ovládne papírové umění origami. Tuto výstavu připravila Česká origami společnost, která si kladla za cíl předvést moderní origami v celé své šíři a přispět k boření mýtů spojených právě s papírovými skládankami.

Češi jsou národem kutilů a jedním ze základních mýtů je, že si to přece mohou doma složit sami. Vždyť papírové skládanky – origami – jsou hra pro malé děti. Po návštěvě výstavy bude každý přesvědčen, že tomu tak již dávno není a že umění origami přináší leckdy až nepochopitelné výsledky, zvlášť, pokud zachováme puristický koncept jeden model – jeden list. Navíc je zřejmé, že bez dostatečné praxe a cvičení skládat moderní origami rozhodně každý nedokáže. Mnohé skládanky často takříkajíc klamou tělem a obvykle vypadají jako jednoduché až triviální, ve skutečnosti ale jejich složení vyžaduje nemalé úsilí a několik hodin času! Nemluvě o potřebě cvičení, aby člověk vůbec uspěl. Na výstavě bude k vidění řada znamenitých ukázek těch nejpropracovanějších výtvorů nejen od našeho autora Petra Stuchlého, který je světově proslulý mistr výčnělků a své modely si skládá sám, neboť to nikdo jiný nedovede.

Vedle těchto původních českých modelů bude k vidění také ojedinělá sbírka výborně složených modelů zahraničních hvězd komplexního origami vytvořená jak českými origamisty, tak samotnými autory těchto modelů. Na výstavě uvidíte prakticky všechny moderní techniky origami, jako je skládání za mokra, mokré bandážování, modulární origami (vytvořené spojením či slepením mnoha stejných stavebních jednotek), využití sendvičového papíru s alobalem aj. Chybět nebudou ani okrajové žánry, jako například čínské jednotky, ze kterých lze složit doslova cokoliv.

Část výstavních ploch bude obsazena modely s úspěchem vystavených při jiných příležitostech. Připraveno je i několik zbrusu nových, dosud nevystavených modelů a instalací, z nichž některé vycházely i z odborného zaměření Muzea Českého krasu. Návštěvníci tak budou moci nahlédnout do papírové krápníkové jeskyně s netopýry nebo obdivovat devonský útes.


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/02/2012/muzeum-otevre-nejvetsi-vystavu-origami-v-ceske-republice/

Citace:

muzeum: Muzeum otevře největší výstavu origami v České republice. Muzeum Českého krasu [online]. 26.2.2012 [cit. 24.4.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/02/2012/muzeum-otevre-nejvetsi-vystavu-origami-v-ceske-republice/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.