Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

V Plzni vystavují běžné i neobyčejné stroje 19. století

Pozvánka | Západočeské muzeum v Plzni |

Od 19. století je člověk stále více obklopen nejrůznějšími stroji. K jakým účelům stroje tehdy člověku sloužily, jak se vyvíjely a zdokonalovaly, jak pracovaly a jak se s nimi zacházelo, čím byly některé z nich zvláštní a výjimečné – to vše se i další pohledy na stroje běžné i neobyčejné se pokusí ukázat a přiblížit výstava Člověk a stroj pořádaná Západočeským muzeem v Plzni k tématu 32. ročníku plzeňského sympozia k problematice 19. století v českých zemích.

Od běžných strojů až po perpetuum mobile

První z nich jsou věnovány seznamování člověka se strojem, ať už prostřednictvím školních pomůcek či odborné literatury, vybrané z fondů bývalého Uměleckoprůmyslového muzea v Plzni. Vedle stěžejního třísvazkového díla Františka Josefa Gerstnera díla Handbuch der Mechanik, jsou zde představeny dobové příručky a ilustrované návody k sestrojení i použití strojů. Poukázáno je v té souvislosti na vztah stroje a řemeslníka a na vliv stroje na uměleckořemeslnou tvorbu.

Další část seznamuje nejprve obecně s rozvojem strojírenských a průmyslových podniků v Plzni, poté jsou blíže představeny některé z nich v čele se Škodovými závody či firmou Václav Brožík syn, první parou poháněněnou továrnou na vozy v Čechách. V proslulé plzeňské zbrojovce však byly vyráběny také stroje na zabíjení.
Jimi je zahájena další kapitola, sledující stroje dle jejich účelu.

Stroje dopravní zastupují lokomotivy plzeňské dráhy (včetně té první, zobrazené v měřítku 1:1), první plzeňské tramvaje (včetně jejich konduktérů) i automobily (včetně prvního plzeň-ského řízeného V. Brožíkem). Blízký vztah člověka a stroje dokumentují stroje sportovní – bicykly. Připomenuty jsou vynálezy 19. století – stroje psací, počítací i psací, i ty které sloužily k zábavě – stroje hrací. Nejrůznější stroje a strojky byly používány v domácnosti.

Člověčí snahu po objevování uzavírá poslední ze strojů na výstavě – téměř funkční perpetuum mobile plzeňského vynálezce Jana Rychtaříka.

Výstava v hlavním výstavním sále Západočeského muzea v Plzni, Kopeckého sady 2, potrvá do 17. 6. 2012.

Kurátor výstavy a autor textu: PhDr. Jan Mergl
Autoři výstavy: Mgr. Jana Slámová, Iva Tománková, PhDr. Miroslav Hus, Mgr. Tomáš Bernhardt

www.zcm.cz


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/02/2012/v-plzni-vystavuji-bezne-i-neobycejne-stroje-19-stoleti/

Citace:

muzeum: V Plzni vystavují běžné i neobyčejné stroje 19. století. Muzeum Českého krasu [online]. 24.2.2012 [cit. 29.3.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/02/2012/v-plzni-vystavuji-bezne-i-neobycejne-stroje-19-stoleti/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.