Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

Přednáška: Berounsko pod palbou hloubkařů

Přednáška | 16. března 2023, 18 hod. |

Zveme zájemce o vojenskou historii na zajímavou přednášku do Muzea Českého krasu.

V závěru druhé světové války útočila také na Berounsku americká stíhací letadla, označovaná jako hloubkaři. Jejich cílem byla především železniční a silniční doprava. Tuto fázi letecké války přiblíží PhDr. Filip Vojtášek, badatel v oblasti letecké historie a spoluautor knih Praha v plamenech a Bomby na Květnou neděli. Vloni mu v nakladatelství Academia vyšla obsáhlá kniha Pod palbou hloubkařů, za kterou obdržel Mezinárodní cenu Egona Erwina Kische za literaturu faktu.

Posluchače seznámí s některými konkrétními případy z let 1944–1945, zvláště na hlavní trati Praha – Plzeň, kde byla opakovaně napadena např. nádraží v Hořovicích, Zdicích i samotném Berouně. Přednášku doplní unikátními dobovými fotografiemi.

Muzeum Českého krasu,

Husovo náměstí 87

Beroun

16. března 2023 od 18 hod.

Vstupné 60 Kč/plné, 30 Kč/snížené.


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/02/2023/berounsko-pod-palbou-hloubkaru/

Citace:

Vlastimil Kerl: Přednáška: Berounsko pod palbou hloubkařů. Muzeum Českého krasu [online]. 2.2.2023 [cit. 26.4.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/02/2023/berounsko-pod-palbou-hloubkaru/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.