Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

Hrady a zámky na historických fotografiích

| 29.3. - 9.6.2024 |

Sezónní výstava Muzea Hořovicka ve Starém zámku představuje jedinečné historické fotografie zapůjčené ze sbírky Mgr. Pavla Scheuflera. Zastoupené obrázky dokumentují rozmanité přístupy i pojetí v zobrazování hradů a zámků různými foto-technikami. Reprezentují je fotografické vizitky a kabinetky, dále najdeme stereofotografie a rovněž velké reprezentativní formáty, od mokrého kolodiového procesu po bromostříbrnou fotografii.

Podkladem pro vystavené snímky byl také velkoformátový skleněný negativ velikosti 25x 32 cm, skleněný negativ 18 x 24 cm i 13 x 18 cm a stereonegativ či stereosnímek rozměrů 8,5 x 17 cm.

Autory vystavených snímků jsou nejznámější fotografové působící na přelomu 19. a 20. století, jako František Fridrich, František Krátký, Rudolf Bruner-Dvořák a jeho bratr Jaroslav, autor časově nejmladších záběrů. Nechybí také významný fotoamatér Eduard Petrák. Představeny jsou oblíbené i méně známé středočeské hrady a zámky, jejich interiéry i exteriéry v tehdejší podobě.

Prezentovány na výstavě jsou také vybrané litografie ze sbírek Muzea Českého krasu, zachycující převážně hrady Karlštejn, Točník, Žebrák či Křivoklát. Doplňuje je ukázka historických fotoaparátů.

Vernisáž proběhne v pátek 29. března od 13 hodin s osobní účastí Mgr. Pavla Scheuflera. Během komentované prohlídky poukáže na vybrané fotografické techniky a v následné besedě se bude věnovat historii fotografování.

Výstava „Hrady a zámky na historických fotografiích“ je otevřena od 30. března o víkendech a svátcích v čase 9 -12 a 12:30 – 17 hodin a potrvá až do 9. června.


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/02/2024/hrady-a-zamky-na-historickych-fotografiich/

Citace:

holkova: Hrady a zámky na historických fotografiích. Muzeum Českého krasu [online]. 28.2.2024 [cit. 9.5.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/02/2024/hrady-a-zamky-na-historickych-fotografiich/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.