Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

Velikonoční zvířátka s Miluší Šímovou

| 28.3.2024 13:00 - 17:00 |

Srdečně zveme děti i dospěláky v rámci oslav Velikonočních svátků do prostor žebráckého muzea. Zapojit se můžete do tvoření zvířátek, symbolů jarní přírody, z vizovického těsta. Poprvé upekli figurky členové rodiny Lutonských ve známé moravské obci Vizovice již před více než 200 lety. Byli to pekaři a prodávali svoje zboží na trzích, kde se figurky těšily velkému zájmu zejména dětí. Těsto z mouky a vody je tvárný materiál a dají se z něj udělat rozmanité postavy, ozdoby i náročnější dekorace dle vlastní fantazie.

V prostorách Městského muzea v Žebráku, v horním patře budovy umístěné přímo na náměstí, se můžete ve čtvrtek 28. března 2024 od 13 hodin setkat se zkušenou lektorkou Miluší Šímovou z Berouna. Vizovickému pečivu se věnuje už více než 40 let a za tu dobu vytvořily její ruce tisíce zvířátek i postaviček. Za svoji zručnost obdržela cenu města Berouna a je nositelkou ocenění Mistr tradiční rukodělné výroby Středočeského kraje.

Potkat ji můžete na Velikonočních i Vánočních trzích, jarmarcích, ve skanzenech a na lidových slavnostech. Začínala tvorbou dárků pro svoje přátele, ale nyní své zkušenosti ráda předává dalším generacím. „Jednoduché ozdoby zvládnou snadno i děti“ říká Miluše Šímová, která pracovala jako vychovatelka a později učitelka pracovní výchovy ve speciální škole.

Dlouholeté zkušenosti s vizovickým pečivem popsala v knize „ Tvoříme z těsta od jara do zimy“. Přijďte zahájit Velikonoční prázdniny společně s Miluší Šímovou a vytvořte si neobvyklý dárek nebo dekoraci do domácnosti.

Městské muzeum v Žebráku
Čtvrtek 28. března 2024 od 13 do 17 hodin
Náměstí 89, Žebrák

Vstupné 50 Kč

Pro zajímavost přikládáme rozhlasovou reportáž s paní Šímovou.


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/02/2024/velikonocni-zviratka-s-milusi-simovou/

Citace:

holkova: Velikonoční zvířátka s Miluší Šímovou. Muzeum Českého krasu [online]. 27.2.2024 [cit. 8.5.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/02/2024/velikonocni-zviratka-s-milusi-simovou/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.