Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

Muzeum představuje časoměrné skvosty

Tip na výlet | výstava prodloužena do 25. března! |

Výstava Muzea Českého krasu v Berouně představuje obvyklé i ojedinělé hodinové stroje. Zaujme také trojice slunečních hodin, z nichž některé umí určit čas s přesností na minuty. To a mnohem více si lze prohlédnout na výstavě Vstupujte tiše – příběh pánské pracovny 18. století až do 25. března.


Návštěvníkům berounského muzea je až do konce března představeno hned několik typů slunečních a mechanických hodin. Nejobvyklejší jsou velmi jednoduché sloupkové sluneční hodiny, které ukazovaly čas podle délky stínu ukazatele.

Další, které vynikají vysokou uměleckou hodnotou, jsou inklinační a analematické sluneční hodiny z rukou berounského řemeslníka Jana Engelbrechta, který zde působil v letech 1773–1807.

Trojici uzavírají mechanické sluneční hodiny, které zkonstruoval František Antonín Knittl v Linci. Rovníkové hodiny jsou typem se skloněnou rovinou číselníku. Tento sklon není volen náhodně, rovina číselníku je totiž rovnoběžná s rovinou zemského rovníku. Na spodní desce jsou na stupnici určující úhel sklopení vyznačena evropská města, což zjednodušuje nastavení správného úhlu při měření času. Minutové sluneční hodiny jsou velmi důmyslně navržené a mistrovsky provedené. Mosazné desky jsou zdobeny jemnými rytinami. Jak se mohou návštěvníci přesvědčit, jde o vysoce umělecky provedenou práci.

Dalším předmětem, jež jistě upoutá oko návštěvníka jsou luxusní vysoké podlahové hodiny zdobené marketerií. Hodiny jsou také v chodu a jejich tikot dotváří atmosféru celé pracovny šlechtice.

Další ukázkou jiného typu jsou malé skříňkové hodiny nesoucí v ciferníku průhled na malé skleněné kyvadlo.

Tyto a další předměty z vybavení pánské pracovny 18. století si můžete v berounském muzeu prohlédnout až do 25. března.


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/03/2012/muzeum-predstavuje-casomerne-skvosty/

Citace:

muzeum: Muzeum představuje časoměrné skvosty. Muzeum Českého krasu [online]. 13.3.2012 [cit. 28.3.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/03/2012/muzeum-predstavuje-casomerne-skvosty/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.