Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

Hospodářské dvory bývalých velkostatků na okrese Beroun

Přednáška | 11. 4. v 17 hodin | Muzeum Českého krasu, Husovo nám. 87, Beroun

Na okrese Beroun se v minulosti  rozkládalo buď zcela nebo z části několik bývalých panství-velkostatků, jejichž součástí byly velké hospodářské dvory.  Cílem přednášky Ing. Jana Žižky bude přiblížit podobu hospodářských dvorů  na bývalém panství Hořovice, Liteň, Lochovice, Osov, Točník-Zbiroh nebo menších statků například Karlštejn, Lužce nebo Želkovice. Dvory, postavené  nebo upravené  zejména v průběhu 18. – 19. století, mají často pozoruhodné  stavebně architektonické i funkční řešení.  Dvory budou charakterizovány jednak jako celky a dále bude věnována pozornost jednotlivým hospodářským budovám-sýpkám, stodolám, chlévům nebo ovčínům. Povídání doplní i projekce fotografií a dalších materiálů.

Response code is 404

V příjemném prostředí mázhauzu Jenštejnského domu nabídneme zájemcům také čaj nebo kávu.

Drozdov, chlévy ze 60. let 19. století


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/03/2013/dvory/

Citace:

muzeum: Hospodářské dvory bývalých velkostatků na okrese Beroun. Muzeum Českého krasu [online]. 24.3.2013 [cit. 25.4.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/03/2013/dvory/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.