Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

Ing. Zdeněk Štefek, radní SČ kraje pro oblast kultury a památkové péče: Nejen milovníci keramiky jsou zváni do nově otevřeného Muzea berounské keramiky, které vzniklo za podpory Regionálního operačního programu.

z regionu | od února 2015 |

V Berouně bylo 26. února slavnostně otevřeno Muzeum keramiky, kam se vedle představitelů města a dalších hostů podíval i radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek. „Mohu být hrdý, že partnery projektu města – Muzea keramiky jsou 2 naše příspěvkové organizace, Muzeum Českého krasu a Ústav archeologické památkové péče Středních Čech.  Vzhledem k historii města, historii hrnčířství a keramiky, pravidelným hrnčířským trhům je muzeum důležitým střípkem do mozaiky Berouna,“ řekl radní Štefek.


Návštěvníci zde najdou i archeologické nálezy z konce 14. století, hlavní částí expozice bude renesanční malovaná keramika z přelomu 16. a 17. století. Součástí expozice muzea je keramická dílna i replika naleziště hrnčířské pece v nedaleké lokalitě U Černého koně. U recepce je i speciální umyvadlo z Mexika.

V muzeu se počítalo i s prostorem pro výstavy – hned 26. února čekala návštěvníky vernisáž výstavy keramiky Vladimíra Izbického a Václava Vlasáka, skláře z Bělčic. Objekt byl zrekonstruovaný za pomoci Regionálního operačního programu, který projekt podpořil skoro 8 miliony korun. Jedna část projektu zahrnovala rekonstrukci objektu, protilehlé zahrady a zahradního domku, druhá znamenala vybavení interiéru muzea a vytvoření expozice berounské keramiky.

Prostory nového muzea v Zámečnické ulici bude spravovat Městské kulturní centrum.


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/03/2015/nejen-milovnici-keramiky-jsou-zvani-do-nove-otevreneho-muzea-berounske-keramiky-ktere-vzniklo-za-podpory-regionalniho-operacniho-programu/

Citace:

Lada Nestoridou: Ing. Zdeněk Štefek, radní SČ kraje pro oblast kultury a památkové péče: Nejen milovníci keramiky jsou zváni do nově otevřeného Muzea berounské keramiky, které vzniklo za podpory Regionálního operačního programu.. Muzeum Českého krasu [online]. 3.3.2015 [cit. 20.4.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/03/2015/nejen-milovnici-keramiky-jsou-zvani-do-nove-otevreneho-muzea-berounske-keramiky-ktere-vzniklo-za-podpory-regionalniho-operacniho-programu/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.