Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

beseda Žebrák: Šebestián Hněvkovský

beseda Žebrák | 17. září 2020, 17 hod. |

Ve spolupráci s kulturní komisí města Žebrák vás zveme na besedu o Šebestiánu Hněvkovském, která se uskuteční  v čtvrtek 17. září 2020 od 17 hod. v Městském muzeu v Žebráku, pobočce MČK. Beseda bude připomínkou života a díla významného žebráckého rodáka k výročí 250 let od jeho narození. Povede ji pan František Lorenc a paní Marie Rumpíková, součástí bude také čtení z díla Š. Hněvkovského v podání Anny Brotánkové, vedoucí žebrácké pobočky Muzea Českého krasu. K vidění budou také dobové originály knih Š. H.

Beseda se uskuteční na adrese Náměstí 89, Žebrák.

Šebestián Hněvkovský (19. březen 1770 Žebrák – 7. červen 1847 Praha) byl český národní buditel a básník spjatý s prvopočátky novočeského básnictví za národního obrození. Hněvkovský byl vedle A. J. Puchmajera iniciátorem a významnou osobností první novočeské básnické školy.

Na rozdíl od svých druhů, kteří většinu námětů čerpali z cizích literatur nebo i překládali cizojazyčná literární díla, snažil se Hněvkovský o původnost a také se více obracel k lidovým vrstvám (proto psal výrazně jednodušším stylem).

Měl právnické vzdělání a deset let (od r. 1795) působil jako radní v Plánici u Klatov – v té době vznikla většina jeho děl. V letech 1805 až 1826 pracoval ve stejné funkci v rodném Žebráku a dalších deset let pak jako purkmistr v Poličce. Posledních jedenáct let života pak strávil jako penzista v Praze.


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/03/2020/beseda-zebrak-sebestian-hnevkovsky/

Citace:

Vlastimil Kerl: beseda Žebrák: Šebestián Hněvkovský. Muzeum Českého krasu [online]. 4.3.2020 [cit. 20.4.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/03/2020/beseda-zebrak-sebestian-hnevkovsky/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.