Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

Webinář: Praktické aktivity při výuce geologie v digitální podobě: 2. Horniny a související geologické procesy

Vyučující přírodovědných předmětů Webinář | Webináře opakujeme při dostatečném počtu zájemců. |

Muzeum Českého krasu nabízí vyučujícím přírodovědných předmětů na základních a středních školách, kteří mají ve svých předmětech vyučovat vybraná témata z geologie, webinář Praktické aktivity při výuce geologie v digitální podobě: Díl: 2.: Horniny a související geologické procesy

Účast na předcházejícím webináři není nutná – nejsou třeba žádné zkušenosti z prvního webináře. Jedná se o další balík tipů na jiná témata. Mohou se tedy bez problémů přihlásit i zájemci, kteří se neúčastnili 1. dílu webináře.

Účast na webináři je zdarma! Potvrzení o účasti nevydáváme.

Webinář proběhne on-line formou videokonference s praktickými aktivitami na on-line tabuli i v dalších on-line aplikacích – vše půjde zvládnout z internetového prohlížeče. Není nutné nic stahovat ani instalovat. Pokud si chcete prezentované aktivity na on-line tabuli vyzkoušet v roli žáků, je maximálně vhodné se připojit z počítače (mobilní telefon není vhodný). Trvání webináře cca 90 min + čas na dotazy.

Náplň webináře:

Webinář bude zaměřen na praktické příklady aktivit ve výuce geologie vedené (nejen) v digitální podobě.

Aktivity budou směřovat k logickému a systematickému uvažování při výuce hornin a souvisejících geologických procesů včetně sopečné činnosti. Aktivity si budete moci sami vyzkoušet z pozice studentů.

Krátce si také ukážeme, jak žáci znají některé horniny a minerály i jejich tělesa z prostředí jedné z nejhranějších digitálních her – z Minecraftu (předvedeme si geologický řez přímo ve hře).

Účastníkům webináře budou poskytnuty elektronické materiály – včetně materiálů, které umožní žákům vidět různé horniny ve smysluplném systému a poznat vztahy mezi nimi.

Přednášející:

Přednášející: Mgr. Pavel Bokr – Jako edukátor v Muzeu Českého krasu v Berouně již několik let připravuje geologické vzdělávací programy, které realizuje v muzeu, při terénních exkurzích i přímo ve školách. Od roku 2019 vyučuje na základní škole. Své tipy z pedagogické praxe začal sdílet i na osobním blogu https://blog.geoucitel.cz/

„Pro distanční výuku geologie jsem hledal takové aktivní činnosti, ze kterých by žáci bez delšího vysvětlování jednoduše pochopili základní geologické principy a vztahy a které by případně poskytly důkaz o jejich pochopení. Rád se s vámi podělím o své nápady, které jsem již vyzkoušel v praxi.“

Přihlášení na webinář:

Přihlášeným účastníkům zašleme nejpozději v den konání odkaz pro přístup do on-line schůzky. Počet míst na webináři je omezený, dříve přihlášení účastníci si budou moci aktivně vyzkoušet prezentované aktivity (on-line tabule, kterou budeme používat je využitelná jen do určitého množství účastníků). V případě překročení kapacity webináře budou přihlášení účastníci vyrozuměni a budou upozorněni v případě vypsání dalších termínů.

Vzhledem k tom, že pro některé účastníky byla tempo na předcházejícím webináři vyhovující a pro některé bylo příliš rychlé, nově vypisujeme termíny s různým tempem výkladu. Vycházíme tím vstříc jak zájemcům, kteří chtějí více času na aktivity a případně jejích vysvětlení, tak i zájemcům o více inspirace byť podané trochu rychleji jako při minulém webináři. Pomalejší varianta může trvat cca o 30 minut déle.

Úterý 9.3.2021 od 18:00 pomalejší varianta (pomalejší tempo webináře): TENTO TERMÍN JE JIŽ OBSAZEN

Čtvrtek 11.3.2021 od 18:00 rychlejší varianta (tempo webináře podobné jako v případě 1. dílu webináře, možná navíc přidáme i nějaké úkoly spíše pro gymnaziální studenty):  TENTO TERMÍN JE JIŽ OBSAZEN

Pátek 12.3.2021 od 18:00 – pro velký zájem přidáváme další termín: TENTO TERMÍN JE JIŽ OBSAZEN

Úterý 16.3.2021 od 15:00 – pro velký zájem přidáváme další termín: TENTO TERMÍN JIŽ PROBĚHL

Čtvrtek 18.3.2021 od 18:00 – pro velký zájem přidáváme další termín: TENTO TERMÍN JIŽ PROBĚHL

Pátek 9.4.2021 od 18:00 – pro velký zájem přidáváme další termín: TENTO TERMÍN JIŽ PROBĚHL

Další termíny vypíšeme v případě dostatečného množství dalších zájemců. Nevyhovuje-li vám žádný výše uvedený termín a máte-li zájem, vyplňte prosím předběžnou přihlášku.


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/03/2021/webinar-prakticke-aktivity-digi-vyuka-geologie-2/

Citace:

Pavel Bokr: Webinář: Praktické aktivity při výuce geologie v digitální podobě: 2. Horniny a související geologické procesy. Muzeum Českého krasu [online]. 3.3.2021 [cit. 25.4.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/03/2021/webinar-prakticke-aktivity-digi-vyuka-geologie-2/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.