Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

Tvořivý doprovodný program výstavě Krajinou Krasu

Pro školy | březen - květen 2022 |

Tvořivý doprovodný program k probíhající obrazové výstavě Krajinou Krasu, která představuje přírodu CHKO Český kras očima umělců a dětí:

O PROGRAMU:

Při doprovodném programu se s žáky zamyslíme nad tím, jak lidé krajinu vnímali v dávné minulosti a jak ji vnímáme dnes. Povídání bude doplněno krátkou prezentací obrázků, které tento vývoj ilustrují.

Během tvořivé části programu si děti vytvoří „vlastní“ krajinu Českého krasu – hravým způsobem pomocí jednoduché techniky (vytvoření obrazu metodou tupování houbou přes šablonu). Vytvoření obrázku nám pomůže pochopit, že každý malíř-krajinář si z krajiny musí vybrat to, co je pro něj podstatné a že je při zobrazování krajiny nutné postupovat v prostorových plánech.

Program je určen 1. a 2. stupni ZŠ, možno ho přizpůsobit i SŠ (zařazení v rámci RVP: 1. stupeň: Člověk a jeho svět/Člověk a příroda, Člověk a společnost, 2. stupeň: Člověk a společnost/Dějepis, Umění a kultura/Výtvarná výchova, Gymnázia: Člověk a společnost/Dějepis, Výtvarný obor)

Časová dotace programy včetně prohlídky: cca 60 minut

Cena programu: 30,- Kč/žák, pedagogický doprovod zdarma.  V ceně je i návštěva stálých expozic muzea.

Objednávku můžete provést na pokladně Muzea Českého krasu – tel.: 311 624 101, mob.: 601 374 246

O VÝSTAVĚ:

Zveme vás na výstavu obrazů s tematikou Českého krasu. Má název Krajinou Krasu a podtitul Český kras očima umělců a dětí.

K vidění jsou díla známých autorů z muzejních a galerijních sbírek. Svoji tvorbu zde vystavují také současní malíři s vazbami k regionu. Součástí výstavy jsou také malby a kresby osobností regionu (např. Rettigová, Talich, Nepil, Novotná) a místní přírody od žáků berounské ZUŠ Václava Talicha.

Námětem většiny obrazů jsou nejznámější přírodní scenérie jako např. skály, lomy a říční zákoutí. Zajímavé je srovnávat odlišné, často velmi originální pojetí krajiny v podání jednotlivých umělců, které inspiroval kraj mezi Prahou a Berounem. Některé obrazy zachycují také překvapivá místa – např. industriální díla a lanovky nebo krápníkovou výzdobu Koněpruských jeskyní.

Výstava se koná u příležitosti letošního 50. výročí založení CHKO Český kras. Prohlédnout si ji můžete do 8. května 2022 v Jenštejnském domě na Husově náměstí. Celkem uvidíte 115 obrazů, které byly vytvořeny různými technikami (olejomalba, pastel, akvarel, linoryt). Dva obrazy bylo zapůjčeny z Galerie Středočeského kraje, elektronické reprodukce obrazů poskytla také Západočeská galerie v Plzni a Galerie umění Karlovy Vary.

Těšíme se na Vaši návštěvu.


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/03/2022/tvorivy-doprovodny-program-vystave-krajinou-krasu/

Citace:

Vlastimil Kerl: Tvořivý doprovodný program výstavě Krajinou Krasu. Muzeum Českého krasu [online]. 25.3.2022 [cit. 26.4.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/03/2022/tvorivy-doprovodny-program-vystave-krajinou-krasu/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.