Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

Velikonoční výstava – Hořovice

Výstava Hořovice | 31. března – 1. května 2023 |

Zveme vás do Muzea Hořovicka na výstavu velikonočních pohlednic zapůjčených Ilonou Voráčkovou a různými technikami zdobených kraslic od sběratelky Boženy Musilové. Uvidíte vajíčka opletená, s lidovými tvary tvořenými slámou, zkrášlená drátkováním nebo malovaná. Nechybí ani předměty ze sbírek Muzea Českého krasu jako například řehtačky, pomlázky či pečicí formy.

Velikonoční svátky vycházející nejen z křesťanské tradice, zahrnují také řadu lidových zvyků. Přijďte se dozvědět zajímavosti o slavení masopustu a průvodech maškar. Víte, jak oblečený chodí laufr a co je jeho úkolem? V této době se rovněž probouzí jarní příroda, proto se na motivech velikonočních dekorací často objevují kuřátka, ovečky nebo zajíčci.

Chcete vidět slepici, která snáší zlatá vejce? Navštivte v průběhu dubna areál Starého zámku v Hořovicích.

Výstava je doplněna vědomostním i tvořivým doprovodným programem

Vernisáž proběhne v pátek 31. března od 17 hodin.

Na slavnostním zahájení vystoupí flétnový soubor žáků ZUŠ Josefa Slavíka Hořovice.

Otevřeno o víkendech a velikonočních svátcích 9 – 12 a 12:30 – 17 hodin

1. 4. – 1. 5. 2023

(otevřeno bude i na státní svátek 1. května 2023)

Muzeum Hořovicka

Starý zámek, Vrbnovská 27

Hořovice

PRO ŠKOLY

AKTUALIZACE – VŠECHNY TERMÍNY JSOU UŽ REZERVOVANÉ, DĚKUJME ZA VÁŠ ZÁJEM

Velikonoční prohlídka v Muzeu Hořovicka

V návaznosti na Velikonoční výstavu nabízíme školám její komentovanou prohlídku. Během doprovodného programu se žáci podrobnějí seznámí s lidovými zvyky vážícími se k době masopustu i maškarních průvodů.

Přiblížíme si rovněž krátce křesťanské svátky Velikonoc vycházející z pohanských oslav jarní přírody. Na závěr nás čeká vědomostní kvíz s úkoly a rukodělná aktivita tvoření malé velikonoční dekorace.

Program je vhodný pro MŠ a 1. stupeň ZŠ (1. – 3. třída), trvá 50 minut a cena je 30 Kč/žák.

Objednávky jsou možné na termín 27. – 30.3.2023 na emailu horovice@muzeum-beroun.cz nebo na telefonu 601 374 251 u vedoucí Muzea Hořovicka (v pracovní dny).


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/03/2023/chystame-velikonocni-vystava-horovice/

Citace:

Vlastimil Kerl: Velikonoční výstava – Hořovice. Muzeum Českého krasu [online]. 2.3.2023 [cit. 24.4.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/03/2023/chystame-velikonocni-vystava-horovice/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.