Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

Výstava Žebrák: Domácí umění aneb To jsme doma měli taky

Výstava Žebrák | 7. dubna – 29. října 2023 |

Výstava Domácí umění aneb To jsme doma měli taky v žebráckém muzeu

7.  4. – 29.  10.  2023

Letošní sezónní výstava v Městském muzeu v Žebráku představuje jedinečný fenomén domácího umění, které se rozvíjelo v době socialismu ve 2. pol. 20. století a podnítilo zálibu lidí v kutilství i v tvorbě vlastních dekorací do domácnosti.

Autoři výstavy ze sdružení Domácí umění z.s., věnující se tomuto fenoménu, se snaží přiblížit jednu zajímavou a dnes již mizející kulturní epochu. Během ní na našem území vznikaly artefakty, které si lidé pro výzdobu svých příbytků zhotovovali vlastníma rukama. Staly se tak důležitým dokladem uměleckého citu, estetického vnímání a řemeslné úrovně projevu výtvarně neškoleného člověka, z níž často vyzařuje upřímná radost z procesu tvoření.

Prohlídka výstavy v návštěvníkovi možná oživí nostalgickou vzpomínku na dětství či mládí, na prázdniny u babičky, návštěvy u sousedů nebo i na vlastní domov. Stále nás překvapuje, jak široký byl inspirační zdroj lidové fantazie, kolik neskutečných věcí bylo možné učinit z převážně odpadového materiálu. Muži i ženy vytvářeli vlastníma rukama a většinou i podle vlastní předlohy, nejrůznější doplňky interiérů ze surovin, které byly v domácnosti zrovna po ruce. Být umělcem se zdálo tak jednoduché a snadné; stačilo vzít svářecí drát nebo překližku či klubíčko chemlonu a v koutě kuchyně vzniklo při troše snahy originální umělecké dílko.

Právě slovo „snaha“ je pro vystavené předměty nejcharakterističtější. Úsilí vytvořit něco hezkého ale zároveň užitečného. Mezi používanými materiály se objevuje široká škála surovin od svářecího drátu, korunkových uzávěrů od lahví přes vyřezávanou a vypalovanou překližku, plech až k lampičkám z plastových kuchyňských potřeb. Ženy se realizovaly především ve vytváření chemlonových nástěnných koberečků, hraček, prostírání, oděvních doplňků a síťových tašek z igelitových sáčků na mléko,“ uvádí předseda spolku Domácí umění Pavel Veselý.

Výrobky domácího umění vznikaly ve volném čase buď z nedostupnosti zboží na trhu, nebo proto, že cena daného výrobku byla v obchodě s bytovými doplňky příliš vysoká. Ze vzpomínek tvůrců rovněž vyplývá, že svá dílka tvořili nejen přímo doma, ale i v zaměstnání nebo na vojně. Stojí za zmínku, že domácí umění se neomezovalo pouze na trvale obydlené domácnosti, ale velký prostor získalo i na stěnách a poličkách chalup a chat.

„Cílem prezentace předmětů reprezentujících širokou škálu domácího umění na výstavě v Městském muzeu Žebrák je poukázat na amatérskou tvorbu v období socialismu a vyzdvihnout její mnohdy různorodé projevy. Dnes již často zapomenutí tvůrci tak přispívali svým dílem k obrazu vnímání výtvarné kultury uplynulé doby,“ zmiňuje vedoucí žebráckého muzea RNDr. Anna Brotánková.

Dnes, po pádu komunistického režimu, už nemusíme nic vytvářet z nedostatku, obchody jsou plné různorodých předmětů v mnoha podobách a zpracování. V současnosti většina výrobků domácího umění pravděpodobně končí v kamnech, popelnicích a sběrných dvorech, a my chceme touto výstavou zachytit alespoň zbytek kdysi pozoruhodné a svébytné éry.

Vernisáž výstavy se koná ve čtvrtek 6. dubna od 17 hodin, na zahájení vystoupí žáci ZUŠ Josefa Slavíka.

Výstava je otevřena od 7. dubna do 29. října 2023 o víkendech a svátcích v čase 9-12 a 12:45-17 hodin.

Ve všední dny lze termíny skupinových prohlídek a doprovodný program pro školy domluvit na emailu: horovice@muzeum-beroun.cz nebo telefonicky na čísle 601 374 246.

Srdečně zveme návštěvníky také na připravený doprovodný program:

Sobota 22. dubna od 9 do 13 hodin – háčkování

Přijďte si vyzkoušet oblíbenou ruční práci našich babiček a zkuste si vyrobit zajíčka, hvězdičku nebo srdíčko.

Sobota 27. května od 9 do 15 hodin – plstění

Plstění je způsob, jak získat nejen oblíbené módní doplňky (klobouky, pláště) ale i drobné dekorační předměty, které si společně vyrobíme a můžete si je odnést s sebou domů.

Pátek 2. června od 18 do 21 hodin

Tvořivá dílnička pro děti (drátkování, vyšívání) jako doprovodný program v rámci pořádané akce Muzejní noc probíhající v prostorách historické expozice a výstavy domácího umění.

Výzva k veřejnosti:

Máte doma dekorační předměty vyrobené členy rodiny, které ve vás vyvolají příjemné vzpomínky či zajímavé zážitky? Užíváte výrobky nejen k potěše ale též k užitku jako lampičky, stojánky, pouzdra či obrazy do místnosti? Nevíte co s nimi a litujete je vyhodit? Přijďte k nám do muzea a můžete svým příspěvkem rozšířit sbírku domácího umění.

Pro návštěvníky výstavy:

Pokud vás téma fenoménu domácího umění zaujalo, můžete hlasovat a vybrat nejoriginálnější předmět. Určitě budeme rádi také za volbu nejhezčího exponátu, který vás nejvíce zaujal. Do třetice nás velmi potěší, zda nám uvedete v duchu názvu výstavy „co jste doma měli taky“. Hlasovat můžete pomocí kartiček po prohlídce výstavy přímo v prostorách Městského muzea v Žebráku, o svoje dojmy a fotografie se můžete podělit v příspěvku na facebookových stránkách Muzea Českého krasu.

Městské muzeum v Žebráku

Náměstí 89

Žebrák


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/03/2023/domaci-umeni-aneb-to-jsme-doma-meli-taky/

Citace:

Vlastimil Kerl: Výstava Žebrák: Domácí umění aneb To jsme doma měli taky. Muzeum Českého krasu [online]. 30.3.2023 [cit. 20.4.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/03/2023/domaci-umeni-aneb-to-jsme-doma-meli-taky/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.