Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

TZ křest knihy Spisy a zápisky Matěje Warause z Berouna – 23. 2. 2023

Tisková zpráva | |

Tisková zpráva

Vychází kniha pamětí berounského cukráře z 19. století

Beroun 23. ledna 2023

V Muzeu Českého krasu bude pokřtěna kniha Spisy a zápisky Matěje Warause z Berouna. Publikace, kterou vydalo berounské muzeum, bude slavnostně představena ve čtvrtek 23. února 2023 v 17 hodin.

Nová kniha přibližuje dosud nezveřejněné, barvité vzpomínky Matěje Warause (1839–1911), cukráře, ochotníka, dramatika, cestovatele a především berounského patriota a českého vlastence.

O knize

Zachycuje období Warausova dětství, mládí a počátky profesní dráhy. Velký prostor věnuje až anekdoticky stavěným příběhům, které se mu udály na jeho tovaryšských cestách. Nevyhýbá se dokonce ani mladickým milostným dobrodružstvím. Sleduje jeho dřívější velkou volnost a vzestup od mladého vyučence a cukrářského pomocníka k dobře hodnocenému a žádanému cukráři. Matěj Waraus, v době psaní svých Spisů a zápisků provozovatel cukrářského kiosku na Plzeňském předměstí v Berouně, vzpomíná také na své začátky v Pešti, Vídni, Brně a Karlových Varech. S rozechvěním se zaměřuje na své politické a kulturní probuzení, na vlastní literární tvorbu a počátky činnosti ochotnického herce a dramatika.

Dozvíte se i mnoho zajímavých informací o životě v 19. století – např. jak se mělo slušně žebrat, jak se žilo perníkáři s celiakií, jak se místní dívali na queer děti nebo na co všechno berounské děti používaly střelný prach. Paměti mj. obsahují dosud neprezentovanou reflexi revoluce 1848 (ustavení národní gardy, povstání, agitace, pokus o účast na bojích v Praze, tažení tetínských sedláků). Největší část ale Waraus věnuje svým vandrům, což je unikátní záležitost. Jedná se totiž vtipná vyprávění, ve kterých například líčí, kde a koho na cestě okradl, kde se pozvracel, s kým se popral, s jakými podivíny sdílel cestu nebo koho na cestě potkal,“ přibližuje Zdeněk Polanský, editor Warausových pamětí, který je připravil k vydání.

O autorovi

PhDr. Zdeněk Polanský (*1986) vystudoval Filozofickou fakultu UK, působil jako vedoucí odborného oddělení Muzea Českého krasu. Od roku 2019 vede Městské muzeum Horažďovice. Věnuje se hospodářské a společenské modernizaci české periferie na přelomu 19. a 20. století. V roce 2018 připravil pro berounské muzeum výstavu Matěj Warous a řemeslo perníkářské.

Praktické informace

Knihu pod názvem „Spisy a zápisky Matěje Warause z Berouna“ a podtitulem „Vzpomínky cukráře a ochotníka“ vydalo Muzeum Českého krasu s finanční podporou města Berouna a Středočeského kraje. Křest proběhne na adrese v Jenštejnském domě, sídle muzea (Husovo nám. 87, Beroun). Paměti bude možné si na místě zakoupit.


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/03/2023/tz-krest-knihy-spisy-a-zapisky-mateje-warause-z-berouna-23-2-2023/

Citace:

Vlastimil Kerl: TZ křest knihy Spisy a zápisky Matěje Warause z Berouna – 23. 2. 2023. Muzeum Českého krasu [online]. 20.3.2023 [cit. 20.4.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/03/2023/tz-krest-knihy-spisy-a-zapisky-mateje-warause-z-berouna-23-2-2023/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.