Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

Ukázky malování chodských kraslic + dílnička

Program pro veřejnost | 7. dubna 2023, 14–17 hod. |

Přijďte se k nám seznámit s tradičními kraslicemi, lidově nazývanými „chodské straky„. Techniku jejich zdobení přiblíží paní Bohumila Šarounová, držitelka ocenění Mistryně lidové umělecké tvorby.

Pojem “kraslice” byl odvozen od červené barvy, které se dříve říkalo “krásná”. Však se také v dobách minulých zdobila vajíčka převážně červenou barvou, neboť se věřilo, že je to barva posvátná, ochraňující proti démonům. Karmínově červené s bílým batikovaným dekorem byly proto také tradiční kraslice z Chodska, lidově označované “straky”. Jsou zdobené jsou technikou voskové batiky: kreslením vzoru včelím voskem, posléze obarvením tekutou barvou a po oschnutí setřením vosku nahřátým hadříkem.

Děti si budou moci nazdobit vlastní kraslici jinou technikou.

O lektorce

Bohumila Šarounová

Pochází z chodské obce Postřekov, v její rodině je malování kraslic tradicí již několik generací. Je členkou Asociace malířek a malířů kraslic České republiky, v minulosti vystavovala např. v Domažlicích, Praze, Linci, Dobřichovicích. S její tvorbou se můžete seznámit zde: https://chodskestraky.webnode.cz/

Podrobnosti o chodských kraslicích si můžete přečíst zde: https://www.coopclub.cz/tipy_a_rady/kraslice-zvane-chodske-straky/

7. dubna 2023

14 – 17 hod. (program probíhá průběžně po celou dobu)

Husovo nám. 87, Beroun

Cena 50 Kč/osoba


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/03/2023/ukazky-malovani-chodskych-kraslic/

Citace:

Vlastimil Kerl: Ukázky malování chodských kraslic + dílnička. Muzeum Českého krasu [online]. 29.3.2023 [cit. 19.4.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/03/2023/ukazky-malovani-chodskych-kraslic/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.