Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

O obrazu Jana Preislera „Pohádka“

Reportáž | Pořad Mozaika | Český rozhlas Vltava

Autoportrét Jana Preislera

Národní galerie v Praze pokračuje v sérii výstavních medailonů, díky nimž se veřejnosti postupně představují zajímavá malířská i sochařská díla ze soukromého majetku. Tentokrát můžeme v Klášteře sv. Jiří na Pražském hradě vidět obraz malíře Jana Preislera, kterému je v našem muzeu věnována stálá expozice i doprovodný program pro školy.

Malíř, grafik a ilustrátor Jan Preisler, autor několika variant melancholických Černých jezer, se narodil v roce 1872 v Popovicích u Berouna a zemřel v roce 1918 v Praze. Spolu s Antonínem Slavíčkem je považován za jednoho ze zakladatelů českého moderního umění a vůdčí osobnost umělecké generace z rozhraní 19. a 20. století. Ovlivnily ho různé výtvarné proudy – naturalismus, impresionismus, symbolismus i secese.

Jaký je příběh Preislerova obrazu „Pohádka“, na to se Karel Oujezdský zeptal kurátorky Šárky Leubnerové.

Autor:  Karel Oujezdský
Pořad: Mozaika  |  Stanice: ČRo 3 – Vltava
Čas vysílání: všední dny 7:00 – 9:00 / 15:00 – 16:00

Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/04/2011/o-obrazu-jana-preislera-%e2%80%9epohadka%e2%80%9c/

Citace:

muzeum: O obrazu Jana Preislera „Pohádka“. Muzeum Českého krasu [online]. 17.4.2011 [cit. 27.4.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/04/2011/o-obrazu-jana-preislera-%e2%80%9epohadka%e2%80%9c/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.