Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

Heydrichův pád a zrození hrdinů

Přednáška | 23. 5. v 18:00 | Jenštejnský dům, Husovo nám. 87, Beroun

Letos uběhne již 70 let od nejvýznamnějšího atentátu v českých dějinách. Reinhard Heydrich – ústřední postava nacistického konečného řešení židovské otázky, třetí nejvýznamnější muž Říše, šéf RSHA a zástupující říšský protektor v Čechách a na Moravě. Proti němu Jozef Gabčík a Jan Kubiš – rotmistři československé armády, vycvičení parašutisté a velcí milovníci své rodné vlasti, kteří i přes velké nepřízně osudu nakonec splnili svoji tajnou misi. Píše se 27. květen 1942 a Heydrichův nezastřešený vůz značky Mercedes řízený šoférem Johanessem Kleinem se ř ítí po Kirchmayerově ulici v Pražské Libni cestou z Panenských Břežan na Pražský hrad. Dnes trochu později než obvykle. Reinharda Heydricha čeká totiž let do Berlína, kde se má setkat s Vůdcem, tak si dopřál ráno delšího pobytu se svojí rodinou. Auto se blíží do velmi ostré pravotočivé zatáčky, respektive křižovatky mezi Kirchmayerovou ulicí a ulicí V Holešovičkách, kde musí téměř zastavit, aby jí zdárně projelo. Na chodníku opodál stojí Jozef Gabčík připraven, svírá svou sten gun skrytou pod pláštěm a stejně tak Jan Kubiš s podomácku vyrobenými výbušninami pečlivě uschovanými ve své tašce. K osudovému setkání dojde už jen za patnáct vteřin…Heinz Pannwitz, důležitá postava, která byla později pověřena vyšetřováním atentátu a nalezením pachatelů, v tzv. Pannwitzově zprávě uvádí, že Heydrich v době, kdy byl hospitalizován v nemocnici Na Bulovce, než se jeho stav rapidně zhoršil a nemohl přijímat návštěvy, stroze uvedl: „Já je znám“. Že by se podařilo oběma atentátníkům v době přípravy atentátu dostat se ke své oběti až tak blízko? Jaký byl vlastně původní plán a jakými úskalími museli naši hrdinové projít, aby zdárně splnili svoji misi? To vše a mnohé další zajímavé informace se dozvíte na besedě, pořádané ku příležitosti výročí činu, který výrazně promluvil do dějin druhé světové války. Přednáší Mgr. David Palivec.


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/04/2012/heydrichuv-pad-a-zrozeni-hrdinu/

Citace:

muzeum: Heydrichův pád a zrození hrdinů. Muzeum Českého krasu [online]. 21.4.2012 [cit. 23.4.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/04/2012/heydrichuv-pad-a-zrozeni-hrdinu/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.