Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

Papírové mistrovství Petra Stuchlého

Unikát | origamido.cz | Výstava potrvá do 27. 5. 2012

rigamisté z celého světa obdivují práce Petra Stuchlého stejně jako jiných „výstupkářů“, např. Andreje Jermakova, a to i přesto, že Petrovy modely jsou nesrovantelně vyšší úrovně. Např. zmiňovaný Andrej Jermakov ke konstrukci svých modelů jen lopotně překládá metodu „box-pleating“ a to většinou navíc ne příliš efektivně, spousta papíru a výčnělků zůstane zcela nevyužita ve spodu modelu. Modely Petra Stuchlého oproti tomu využívají metodu „box-pleating“ jen k oddělení desítek výčnělků, samotný základ konstukce je konvenční origami! Pojďme se tedy blíže podívat na Petrovu expozici v Muzeu Českého krasu v Berouně.

Když se roku 2008 na 1. mezinárodním origami setkání v Praze objevil nenápadný mladík a vystavil zde několik svých modelů, nikdo si vlastně neuvědomil, že jde o jeho vlastní autorské konstrukce a jaký je to velký talent. Ale když se k naší velké radosti o tři roky později, v roce 2011, objevil na 4. mezinárodním origami setkání v Praze s celou baterií nejneuvěřitelnějších výstavních kousků, bylo všechno jinak.

Za tu krátkou dobu získal Petr Stuchlý mezinárodní proslulost, jeho modely jsou právem obdivovány origamisty z celého světa a tak se mohl jeden z účastníků setkání, mladý origamista ze Slezska pochlubit, že přijel jen kvůli Petru Stuchlém.

Z vystavených modelů je patrné, že Petr vytváří skládanky složité, propracované do všech podrobností, navíc v přirozených pózách, takže vypadají leckdy velmi živě. V současnosti používá nejčastěji vícevrstvý papír, slepený z alobalu a morušového papíru.

Ve své tvorbě se zaměřuje především na různé členovce (čím více výstupků, jako jsou nohy, trny atd., tím lépe), ať skutečné, nebo pravěké a na různá pravěká zvířata. Doslova omračující je pak série jeho origami rekonstrukcí prvohorních různorepů.

Ačkoliv, jak nám sám sdělil, se mu líbí jednoduchý styl, který vzhled zobrazovaného objektu pouze naznačí, sám dovede vytvářet pouze věrné kopie zobrazovaného originálu. A všechny jeho modely jsou výhradně z jediného čtvercového archu!

V naší minigalerii můžete shlédnout krátký náhled na rozsáhlou expozici Petra Stuchlého v Muzeu Českého krasu v Berouně:

Autorem textu je Ondřej Cibulka | Převzato z www.origamido.cz

Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/04/2012/papirove-mistrovstvi-petra-stuchleho/

Citace:

muzeum: Papírové mistrovství Petra Stuchlého. Muzeum Českého krasu [online]. 10.4.2012 [cit. 29.3.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/04/2012/papirove-mistrovstvi-petra-stuchleho/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.