Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

Jak se dělá evoluce

Přednáška | 13. 6. 2019, 18 hod. |

Další přednáška z cyklu Setkávání v muzeu, který se koná s podporou města Berouna.

Prof. RNDr. Jan Zrzavý, CSc. (Katedra zoologie, Přírodovědecká fakulta JU v Českých Budějovicích).

V srpnu 2019 si připomeneme 220. výročí narození francouzského paleontologa Joachima Barranda, s nímž je spojeno bádání v Českém krasu a jehož jméno nese rovněž geopark berounského muzea.  Jako připomínku jednoho ze zakladatelů moderní paleontologie jsme zvolili téma evoluční biologie a vývojové filozofie, k níž jsme přizvali předního českého odborníka v oboru, prof. Jana Zrzavého, mj. autora knih Jak se dělá evoluce a Proč se lidé zabíjejí. Přednáška bude mít podtitul „Rekonstrukce fosilních organismů – co o nich ve skutečnosti víme“?

Vstupné 20 Kč/dospělý.

Následující přednášky:

12. září 2019 – Velká hospodářská krize jako předpoklad krize demokracie – Doc. PhDr. et JUDr. Jakub Rákosník, Ph.D. (Ústav hospodářských a sociálních dějin FF UK)
V příštím roce uběhne 90 let od vypuknutí nejhlubší hospodářské krize moderní éry, která se stala předzvěstí hluboké krize demokratického systému, ústící až do vypuknutí světové války. O analýzu hospodářského propadu a jeho souvislosti s politickým vývojem jsme požádali doc. Jakuba Rákosníka, mj. autora knihy Kapitalismus na kolenou. Dopad velké hospodářské krize na evropskou společnost v letech 1929-1934 (Praha 2012).

14. listopadu 2019 – Listopad 1989 – vynucená změnu režimu – PhDr. Jiří Suk, DSc. (Odd. dějin idejí Ústavu pro soudobé dějiny AV CR)
Připomínku 30. výročí „sametové revoluce“ a režimní změny v Československu si připomeneme přednáškou věnovanou širšímu kontextu změn ve střední Evropě na sklonku 80. let minulého století. Jiří Suk je autorem knihy věnované právě událostem zlomového roku českých a československých dějin: Labyrintem revoluce. Aktéři, zápletky a křižovatky jedné politické krize (2003).


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/04/2019/jak-se-dela-evoluce/

Citace:

Vlastimil Kerl: Jak se dělá evoluce. Muzeum Českého krasu [online]. 12.4.2019 [cit. 25.4.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/04/2019/jak-se-dela-evoluce/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.