Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

Otevření zrekonstruované pobočky – Žebrák

| 4. duben 2019, 17 hod. |

V nové podobě vstoupí do letošní turistické sezóny Městské muzeum v Žebráku, pobočka Muzea Českého krasu, p. o. Slavnostní zahájení provozu ve zmodernizovaných prostorách proběhne ve čtvrtek 4. dubna 2019 od 17 hodin.

V žebráckém muzeu došlo nejen k revitalizaci vstupních prostor a výstavních místností, ale i expozic. Na první pohled zaujmou podlahy, namísto opotřebených koberců budou návštěvníci chodit po krásných, původních parketách, které byly nově zbroušeny a nalakovány.

Kompletní dispoziční a barevnou proměnou podle moderních galerijních trendů prošla expozice Galerie Jaroslava Hněvkovského. Zájemci si tak budou moci naplno vychutnat zážitek z obrazů tohoto mimořádně originálního malíře zvaného „slovanský Gauguin,“ na jehož výstavu v českokrumlovském Egon Schiele Art Centru přišly před lety tisíce lidí. Nově je prezentována také expozice Z historie města Žebráka přibližujícím návštěvníkům dějiny města, vývoj řemesel a seznamuje je s význačnými rodáky, kterými byli zejména obrozenci Jan a Vojtěch Nejedlí a Šebestián Hněvkovský.

Revitalizace expozic se uskutečnila pod záštitou Mgr. Karla Horčičky MPA, radního Středočeského kraje pro oblast kultury a památkové péče za finanční podpory Středočeského kraje a podpory města Žebráku. „Jsme velmi potěšeni, že můžeme návštěvníkům nabídnout kvalitnější zažitek. Věřím, že jich v průběhu roku dorazí mnoho, stále pokračuje spolupráce s Národním památkovým ústavem. Návštěvníci, kteří si do jedné hodiny po poledni koupí lístek na hradě Žebrák či Točník, dostanou zadarmo volnou vstupenku do blízkého muzea v Žebráku.

Součástí čtvrtečního programu bude také vernisáž výstavy Hračky našich rodičů aneb kdo si hraje, nezlobí. Aktuální výstava  představí panenky, domečky pro panenky a autíčka z poloviny 20. století, se kterými si hráli již naši (pra)rodiče. K dispozici bude i hrací koutek s autodráhou, společenskou hrou Dlouhý, Široký a Bystrozraký, kostkami s pohádkou O Sněhurce a vystřihovacím oblečením po panenky. Výstava, stejně jako celé muzeum, bude k  vidění do 28. října 2019 vždy o sobotách, nedělích a  svátcích 9.00 – 12.00, 12.45 – 17.00. O hudební program

se postará dechové trio složené ze žáků ZUŠ Josefa Slavíka Hořovice, pobočky Žebrák.


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/04/2019/otevreni-zrekonstruovane-pobocky-zebrak/

Citace:

Vlastimil Kerl: Otevření zrekonstruované pobočky – Žebrák. Muzeum Českého krasu [online]. 1.4.2019 [cit. 29.3.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/04/2019/otevreni-zrekonstruovane-pobocky-zebrak/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.