Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

Studentka odkryla příběh berounského legionáře a lékárníka

Osobnosti Berounska | duben 2021 |

Studentka Rosalie Machartová znovuobjevila život pozapomenuté osobnosti z Berouna.

Bedřich Hořínek bojoval v první světové válce v rakousko-uherské armádě a po zajetí se stal československým legionářem v Rusku. Dvacet let provozoval známou berounskou lékárnu U Zlatého orla, byl také činný jako svobodný zednář. Od jeho narození uplyne letos v prosinci 130 let.

Podrobněji se s osudem Bedřich Hořínka můžete seznámit na stránkách portálu Berounskyregion.cz.

Studentská práce vznikla v rámci distanční výuky a byla zveřejněna také jako heslo na Wikipedii. V počátcích pátrání pomáhala historička MČK Mgr. Dana Hradilová při orientaci v historických pramenech.

Je možné, že dosud stále žijí potomci B. Hořínka, kteří by mohli prostřednictvím vzpomínek či historických dokumentů více přiblížit jeho životní dráhu. Pokud ano, mohou své informace poskytnout na email info@berounskyregion.cz nebo propagace@muzeum-beroun.cz.

Rosalie Machartová pochází z Berouna, je studentkou 3. ročníku pražského gymnázia Na Zatlance. Práce vnikla v rámci společensko-vědního semináře.


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/04/2021/studentka-odkryla-pribeh-berounskeho-legionare-a-lekarnika/

Citace:

Vlastimil Kerl: Studentka odkryla příběh berounského legionáře a lékárníka. Muzeum Českého krasu [online]. 6.4.2021 [cit. 24.4.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/04/2021/studentka-odkryla-pribeh-berounskeho-legionare-a-lekarnika/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.