Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

Jiří Adam z Martinic a jeho choť

Přednáška Hořovice | 18. května 2022, 17.30 hod. |

V rámci Mezinárodního dne muzeí a galerií se 18. května 2022 uskuteční v Muzeu Hořovicka přednáška o Jiřím Adamovi z Martinic.

Historik Mgr. Jan Čečrdle (Vlastivědné muzeum Slaný) představí nevšední život tohoto šlechtice, který vlastnil hořovické panství ve 2. třetině 17. století. Zajímavý příběh částečně na pomezí skandálu se váže i k jeho manželce Giovanně Gonzaga di Castiglione.

Jiří Adam z Martinic se narodil ve Smečně jako nejstarší syn Jaroslava Bořity z Martinic a Marie Eusebie ze Šternberka. Zmíněný šlechtický pár významně ovlivnil i historii hořovického zámku, který koupili jako konfiskovaný majetek v roce 1622. Jiří Adam opustil Čechy po květnové defenestraci v roce 1618 a poté studoval filosofii v Grazu. Po dvou letech se vypravil na kavalírskou cestu po západní a jižní Evropě, aby pak získané znalosti a zkušenosti uplatnil při správě zdejšího panství, jehož se ujal v roce 1626.

V letošním roce si připomínáme 420. výročí od narození Jiřího Adama z Martinic, který zastával rovněž významné úřady, byl v čele české královské komory a působil jako kancléř habsburského císaře Ferdinanda III. „Jeho chotí se stala Giovanna pocházející z předního mantovského šlechtického rodu Gonzagů, a právě okolnosti jejich zasnoubení, svatba i počátky společného manželského života budou hlavním bodem přednášky,“ přibližuje Mgr. Jan Čečrdle, ředitel Vlastivědného muzea ve Slaném, autor přednášky.

Hrabě Jiří Adam zemřel roku 1651, a jelikož neměl žádných potomků, zdědil hořovické panství jeho mladší bratr Bernard Ignác z Martinic. „S touto osobností je především spojen barokní rozkvět Hořovic, kdy ve 2. polovině 17. století došlo ke stavbě kostela Nejsvětější Trojice na náměstí, k vybudování mariánské Lorety i k založení kláštera, v jehož objektu dnes působí ZUŠ Josefa Slavíka,“ uvádí RNDr. Anna Brotánková, vedoucí Muzea Hořovicka.

Přednáška proběhne na Starém zámku v Hořovicích v prostorách muzejní expozice od 17:30 hod.

Vrbnovská 27

Hořovice

Vstupné 1 Kč (Mezinárodní den muzeí a galerií)


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/04/2022/jiri-adam-z-martinic-a-jeho-chot/

Citace:

Vlastimil Kerl: Jiří Adam z Martinic a jeho choť. Muzeum Českého krasu [online]. 25.4.2022 [cit. 28.3.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/04/2022/jiri-adam-z-martinic-a-jeho-chot/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.