Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

Hořovice na starých fotkách a pohlednicích

Výstava Hořovice | 2. dubna–29. května 2022 |

Od dubna je pro návštěvníky otevřena stálá expozice Muzea Hořovicka, která bude dva měsíce doplněná komorní výstavou soukromých pohlednic a historických sbírkových fotografií. Snímky zachycují hořovické památky a události na počátku 20. století. Opačný protipól mezi exponáty tvoří několik dobových pohlednic zaslaných příteli do Hořovic cestovatelem Enrique Stanko Vrázem.

Černobílé i barevné pohlednice zapůjčené regionální sběratelkou Ilonou Voráčkovou představují pomocí kopií na zvětšených formátech nejznámější místní dominanty. Jedná se například o pohled na hořovické náměstí ještě se starou radnicí, kašnou a hotelem, zachycení výstavby zámeckého rybníka nebo obrázek hlavní dnes Pražské ulice.

„Ze sbírek Muzea Českého krasu byly k prezentaci na výstavě vybrány fotografie zobrazující hořovický lesopark Dražovka. Návštěvníci se tak dozvědí o provozování oblíbené výletní restaurace a pořádání kulturních akcí, též poznají zajímavá odpočinková místa (například Moritzovo návrší nebo umělou jeskyni),“ přibližuje dokumentátorka MČK Ivana Macháčková.

„Neobvyklé je propojení Hořovic se světem pomocí korespondence cestovatele a fotografa E. S. Vráze, který zasílal na počátku 20. století pozdravy ze svých výprav i z pobytu v USA svému příteli, hořovickému advokátovi JUDr. Josefu Maličkému,“ uvádí RNDr. Anna Brotánková, vedoucí Muzea Hořovicka. Mezi obrázky nechybí ani rodinná fotografie manželky Vlasty s dětmi.

Doplňkem této komorní výstavy je ukázka několika regionálních fotografických publikací, v nichž zájemci o historii Hořovic a místní pamětihodnosti najdou další informace.

Hořovice na starých fotkách a pohlednicích

komorní výstava v Muzeu Hořovicka, pobočce Muzea Českého krasu

Starý zámek Hořovice, Vrbnovská 27

2. 4. – 29. 5. 2022

otevřeno: duben a květen o víkendech a svátcích

9-12 a 12:30-17 hodin


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/04/2022/vystava/

Citace:

Vlastimil Kerl: Hořovice na starých fotkách a pohlednicích. Muzeum Českého krasu [online]. 5.4.2022 [cit. 20.4.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/04/2022/vystava/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.