Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

Výstava Hořovice: Papírové modely hradů a zámků v Hořovicích

Výstava Hořovice | 27. května – 29. října 2023 |

AKTUALIZACE – DOPROVODNÉ AKCE K VÝSTAVĚ


Muzejní hrátky

28. září a 7. října 2023, 9–16 hod.

Přijďte se ve státní svátek pobavit s dětmi do muzea. Připravili jsme pro vás tvořivý i poučný program k sezónní výstavě Papírových modelů hradů a zámků pro děti i dospěláky.

Tématem budou papírové modely českých hradů a zámků. Budete mít možnost se seznámit s jednotlivými architektonickými prvky a slohy a zapojit se do společné tvorby modelu hradu Karlštejn. Zároveň si budete moci prohlídnout probíhající výstavu Papírové modely hradů a zámků

Dozvíte se pomocí panelů a kvízů o jednotlivých stavebních slozích a jejich charakteristických architektonických znacích. Zkusíme najít prevét, bastion, donjon či sgrafito a povíme si zajímavosti o hořovickém hradě.

Vstupné 50 Kč/plné, 35 Kč/snížené


V Hořovicích si můžete prohlédnout papírové modely nejznámějších českých památek

Letošní sezónní výstava v  Muzeu Hořovicka, pobočce Muzea Českého krasu, přiblíží návštěvníkům modely známých hradů a zámků.

O výstavě

K vidění jsou v papírové podobě např. hrady Karlštejn, Křivoklát, Švihov, Pernštejn nebo zámky Hluboká, Červená Lhota či Vranov nad Dyjí.

Výstava také ukazuje stavební prvky typické pro jednotlivé slohy. Chcete se dozvědět, co je to donjon, psaníčko, rokaj a novogotika? I tyto informace získáte v prostorách muzejní expozice na Starém zámku v Hořovicích.

„Více než desítka vystavených modelů představuje rovněž zajímavé architektonické prvky, jako jsou bašty, štíty či sgrafita a dokumentuje také jednotlivé stavební slohy od gotiky až po historismus 19. století,“ přibližuje výstavu vedoucí Muzea Hořovicka RNDr. Anna Brotánková.

Vystavené papírové modely pocházejí ze soukromé sbírky Lukáše Bojčuka.

Modely hradů a zámků, které jsou na výstavě zastoupeny, pocházejí především od tvůrců z Plzeňského kraje. Většina z nich byla v roce 2014 úspěšně prezentována na soutěžní výstavě modelářů a oceněna certifikátem Papírový velbloud,“ uvádí sběratel.

Součástí výstavy je také tvořivý koutek pro děti. Vybrané hrady a zámky (například Karlštejn, Hlubokou, Křivoklát nebo Pernštejn) si můžete při návštěvě výstavy zakoupit na muzejní pokladně jako suvenýr.

Vernisáž výstavy proběhla 26. května 2023 v rámci hořovické Muzejní noci.

O papírových vystřihovacích modelech

Historie papírových vystřihovánek se začala psát v 70. letech 20. století a její prvopočátky jsou spojeny s vydáváním populárního časopisu ABC. Často byla jednotlivá čísla doplňována přílohami, které mohly šikovné děti za pomoci rodičů využít k vlastnímu tvoření. Návrhy pro modeláře připravoval architekt Richard Vyškovský. Inspiraci získával v zaměstnání památkáře ve Státním ústavu pro rekonstrukci památkových měst a objektů (SÚRPMO).

Už v roce 1968 vydalo Státní nakladatelství dětské knihy Albatros Pavlu Blechovi a Richardu Vyškovskému vystřihovánku Karlštejn – dobývání hradu. V následujících sedmi letech publikovali společně v ABC i prostřednictví Albatrosu řadu dalších papírových modelů, nejrozsáhlejším byl model Pražského hradu. Od roku 1976 vytvářel Richard Vyškovský modely samostatně, jeho největším modelem vůbec je fiktivní středověké město jako Městská památková rezervace, který vycházel na pokračování v ABC od roku 1977. Po roce 1997 vydává modely Richarda Vyškovského nakladatelství ERKOtyp, jehož spolumajitelem je jeho syn. Zaměřuje se hlavně na papírové modely hradů, zámků a lidové architektury, zastoupeny jsou rovněž vystřihovánky automobilů, letadel, lodí nebo třeba vojenské techniky.

Mezi současné producenty papírových modelů patří také firma BETEXA a vystřihovánky Ivana Zadražila z Pelhřimova.

27. května – 29. října 2023

Muzeum Hořovicka

areál Starý zámek

Vrbnovská 27

Hořovice

Podrobnosti k otevírací době a vstupnému najdete zde.


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/04/2023/chystame-papirove-modely-hradu-a-zamku/

Citace:

Vlastimil Kerl: Výstava Hořovice: Papírové modely hradů a zámků v Hořovicích. Muzeum Českého krasu [online]. 25.4.2023 [cit. 25.4.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/04/2023/chystame-papirove-modely-hradu-a-zamku/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.