Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

Stopy Lucemburků na Hořovicku

Přednáška - Hořovice | 17. května 2023, 18 hod. |

Muzeum Hořovicka, pobočka Muzea Českého krasu a Hrad Valdek, z.s. zvou zájemce o dějiny středověku na přednášku o významných představitelích rodu Lucembuků a jejich působení v regionu.
Přednášet bude jedna z největších odbornic na dané téma prof. PhDr. Lenka Bobková, CSc., dr. h. c. z filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Těšit se můžete na pojednání o Janu Lucemburském, Karlu IV., Václavu IV. a Elišce Zhořelecké.

Profesorka Lenka Bobková je historička působící od roku 1993 na Ústavu českých dějin Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Specializuje se především na dějiny zemí Koruny české ve 14. až 16. století. Zabývá se také regionálními dějinami severních Čech a vládou Jana Lucemburského a Karla IV. V letech 1999–2003 působila jako vědecká pracovnice Historického ústavu Akademie věd ČR. V roce 2005 byla jmenována profesorkou českých a československých dějin, o čtyři roky později obdržela také čestný doktorát Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem.

Přednáška proběhne ve významné památce Hořovic, ve Starém zámku, symbolicky se tak koná přímo na místě narození (rok 1390) příslušnice rodu Lucemburků Elišky Zhořelecké, dcery Jana Zhořeleckého a vnučky císaře Karla IV. Tématem přednášky budou i další historické události spojené s působením a pobytem členů panovnického rodu Lucemburků v regionu Hořovicka. Například lze zmínit smutnou událost úmrtí Karlova prvorozeného syna na hradě Žebrák v roce 1351, ale také častý pobyt Karlova mladšího bratra Jana Jindřicha na tomto hradě. Jaké okolnosti vedly Václava IV. k vystavění nového hradu Točník a měl jej v oblibě? To vše i mnohá další historická fakta se dozvíte ve středu 17. května v Muzeu Hořovicka.


Datum: 17.05.2023 od 18:00 hodin
Místo : Muzeum Hořovicka, Starý zámek v Hořovicích – Vrbnovská 27/5 Hořovice
Vstupné: 80,-Kč/60,-Kč (v ceně je i prohlídka Muzea Hořovicka, otevřeno hodinu před akcí a po skončení přednášky).
Počet míst je omezen, doporučujeme rezervaci na telefonu 777 985 898 nebo na emailu: horovice@muzeum-beroun.cz.

Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/04/2023/stopy-lucemburku-na-horovicku/

Citace:

Vlastimil Kerl: Stopy Lucemburků na Hořovicku. Muzeum Českého krasu [online]. 24.4.2023 [cit. 19.4.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/04/2023/stopy-lucemburku-na-horovicku/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.