Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

FESTIVAL STRANOU: Evropští básníci naživo

Básnické čtení | 14. 6. 2012, od 17:30 hod. | Jenštejnský dům, Husovo nám. 87, Beroun

PRAHA, BEROUN, KRAKOVEC – Pět let trvání festivalu Stranou – více než padesát evropských básníků v Berouně, Praze a na Krakovci. To je výsledek pětiletého úsilí organizátorů sdružení Stranou, které si dalo za cíl představovat dobrou poezii zahraničních i českých autorů v Berouně a okolí. Více než padesát autorů si v průběhu pěti let odneslo domů nezapomenutelné dojmy ze setkání se svými kolegy z jiných zemí a také posluchači a příznivci.


„Když jsme letos začali připravovat antologii mapující pět let trvání festivalu Stranou, s údivem jsme zjistili, že festival od roku 2008 do letošního roku navštívilo více než padesát autorů z celé Evropy,“  poznamenává prezidentka sdružení Stranou Lenka Daňhelová a dodává, že je těžké vybrat z nich pouze několik autorů, protože všichni jsou ve svých zemích významnými a velmi ceněnými umělci. „Jako například loňský host z Polska Ryszard Krynicki, jeden z nejvýznamnějších současných polských básníků, který svou tvorbou už dlouhá určuje proud moderní polské poezie; nebo naši autoři, Viola Fischerová či Petr Hruška. Samostatnou kapitolou jsou slovinští básníci, tady jsme českým divákům představili skutečně to nejlepší, co se na současné slovinské scéně děje. Také letos například přijede slovinský básník žijící v italském Terstu, Marko Kravos, či autoři vzácné poetiky Ivo Frbežar a Andraž Polič. Svou neobyčejnou poezii nám představila Erika Crosara z Itálie, jejíž přítomnosti mohli navíc využít studenti italštiny na gymnáziu J.Barranda.“  Úplný seznam a životopisy všech autorů festivalu ve složení, v jakém v jednotlivých letech přijížděli a také v tom letošním, je možné vyhledat na webových stránkách http://festivalstranou.webnode.cz/.

A jaký bude letos program? „Letošní program už se nám do tří dnů nevešel, takže festival o dva dy nabobtnal – začínáme už v pondělí 11.6. v Berouně a končíme v sobotu 16. června na hradě Krakovci. Vždy pro nás bylo důležité vzájemné prolínání jednotlivých uměleckých žánrů, tedy nejen poezie, ale také hudba, divadlo…  Letošní ročník je jedinečný z několika důvodů: podařilo se nám najít další možnost, jak toto prostupování různých druhů tvorby ještě prohloubit, konkrétně jde o prolínání fotografie a poezie,“ upozorňuje programový ředitel festivalu Peter Kuhar. „Básník Zdeněk Volf připravil spolu s fotografem Jindřichem Štreitem  ojedinělou knihu Chlévská lyrika, aneb zvířata nám odcházejí ze života. Zdeněk vybral básně promlouvající o našem životě se zvířaty. Jindřich knihu doprovodil fotografiemi. Vznikl jedinečný cyklus básní a fotografií, který bude v rámci festivalu vystaven v berounském Muzeu Českého krasu. Jeho vernisáž bude právě v pondělí 11. června a k dostání zde bude také zmiňovaná kniha.“
Jak organizátoři prozrazují, další významnou událostí je pro nás spolupráce s českým a slovinským klubem PEN a knihovnou Václava Havla, na jejichž půdě se odehrají dva autorské večery. A jak ještě Daňhelová s Kuharem poznamenávají: „Diváci se můžou i letos v kavárně Jiná káva těšit na divadelní představení, které napsaly a zahrají Nataša Burger a Vladislava Kužílková – jmenuje se Ty dvě, které obědvají a jak název předznamenává, bude o jídle. I umělci přece tak rádi jí!“

(lp)

Program celého 5. ročníku festivalu Stranou: evropští básníci naživo
Praha | Beroun | Krakovec
11.–16 . č e r v n a
www.fest ivalstranou.webnode.cz

pondělí 11. 6. Muzeum Českého krasu Beroun, Husovo náměstí 88/16, Beroun

18:00 vernisáž fotografií Jindřicha Štreita z cyklu Chlévská lyrika

úterý 12.6. České centrum PEN klubu, Klementinum 190 /5. patro/, Praha 1

18:00 Autorské čtení slovinských a českých básníků,
členů českého a slovinského PEN klubu

středa 13. 6. Knihovna Václava Havla / Galerie Montmartre, Řetězová 7, Praha 1

19:00 Autorské čtení polských a českých básníků
Představení sbírky Něžný nůž
od Genowefy Jakubowské-Fijałkowské.

čtvrtek 14. 6. Muzeum Českého krasu Beroun, Husovo náměstí 88/16, Beroun

17:30 autorská čtení
19:30 slavnostní raut a ochutnávka slovinských vín
20:00–00:00 noc básníků

pátek 15. 6. Gymnázium Joachima Barranda v Berouně (ulice Talichova 824), Městská knihovna Beroun (U kasáren 813), SPGŠ Beroun (U Stadionu 486)

10:00 autorská čtení a beseda se studenty berounských středních škol
19:00 Kavárna Jiná káva Beroun, U kasáren 192 Vstupné 250 Kč
Nataša Burger, Vladislava Kužílková
a Andraž Polič: Ty dvě, které obědvají. (Divadelní hra)

sobota 16.6. Hrad Krakovec (okres Rakovník)

15:00 autorské čtení
18:00 koncert písničkáře Jiřího Dědečka
Partneři: České centrum PEN | Slovinské centrum PEN | Nakladatelství Machart
Mednarodna revija za poezijo Rp.Lirikon21 | Vpogled.si | SLOVENIJA TRADE.


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/05/2012/festival-stranou-evropsti-basnici-nazivo/

Citace:

muzeum: FESTIVAL STRANOU: Evropští básníci naživo. Muzeum Českého krasu [online]. 25.5.2012 [cit. 28.3.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/05/2012/festival-stranou-evropsti-basnici-nazivo/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.