Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

Neznámá Talichova busta odhalena!

Událost | nyní k vidění v expozicích muzea |

K letošnímu cyklu oslav 130. narození Václava Talicha se připojilo i Muzeum Českého krasu v Berouně (MČK). V úterý 21. května jsme veřejnosti slavnostně představili bustu Václava Talicha, kterou se podařilo získat do sbírek MČK. Jejím autorem je akademický sochař Karel Kuneš.

Busta Václava Talicha, foto: Jana Borecká

Karel Kuneš se narodil 12. prosince 1920 v Domažlicích, jeho otec Karel Kuneš st. byl amatérský výtvarník – grafik. V letech 1942 - 1945 studoval na Škole umění ve Zlíně (V. Makovský), po válce v letech 1945 - 1949 na Akademii výtvarných umění (K. Pokorný). Zemřel 27. prosince 1997 v Karlových Varech.

Odhalení uměleckého díla se stalo  vyvrcholením komponovaného večera, při němž zazněly pasáže z korespondence Václava Talicha i reprodukované ukázky skladeb, které dirigoval.

Věhlasný dirigent Václav Talich se v Berouně usadil v polovině 30. let. Bylo to v době, kdy se u něj projevovala značná únava ze zahraničních angažmá a rozhodl se nadále působit především v Československu.

Skica stojící postavy Václava Talicha, foto: Jana Borecká

Proto si také pořídil vedle svého pražského domova ještě jeden v klidném prostředí v kontaktu s přírodou. V roce 1936 si koupil vilu v údolí Brdatka. Od roku 1957 jsou Brdatky přejmenovány na Talichovo údolí a Dudova vila na Talichovu. V roce 1961 Václav Talich v Berouně zemřel a je zde pochován.

Vzpomínkový večer byl doprovodnou akcí 31. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Talichův Beroun 2013 – Rok Václava Talicha.


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/05/2013/neznama-talichova-busta-odhalena/

Citace:

muzeum: Neznámá Talichova busta odhalena!. Muzeum Českého krasu [online]. 21.5.2013 [cit. 26.4.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/05/2013/neznama-talichova-busta-odhalena/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.