Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

IX. berounská muzejní noc v provizorním provozu

Muzejní noc | 7. 6. 2013 od 18 do 22 hodin | Muzeum Českého krasu, Husovo nám. 87, Beroun

Devátá berounská muzejní noc se bude z důvodu hrozby povodní a uskutečněné evakuace přízemí Muzea Českého krasu konat v provizorním provozu.

Muzeum Českého krasu, Husovo nám. 87, Beroun
Zpřístupněna bude výstava Sběratelé zkamenělin vystavují, ke které jsme na tento den připravili bohatší program. Děti si vyrobí vlastní zkamenělinu. Budou lovit trilobity z kádě. V druhé části bou skládat origami s medvědem.

Plzeňská brána, Palackého, Beroun
Ve večerních hodinách je připraveno pozorování oblohy a povídání s pracovníky hvězdárny Žebrák. Na programu bude hledání medvěda na obloze i přednáška o kometách.

Duslova vila, Třída politických věznů, Beroun
V prostorách Duslovy vily můžete shlédnout nejen aktuální výstavu, ale zúčastnit se i doprovodného programu. Ten přiblíží knížku Kubula a Kuba Kubikula nebo některá lidová rčení, ve kterých se slovo medvěd vyskytuje. Zájemci si budou moci i zarecitovat báseň, kterou o medvědovi napsal Václav Talich.

Program muzejní noci bude rozšíří znalosti o živočišném druhu medvěda a zdůrazní existenci medvědího fenoménu v našem městě. Ostatně s medvědem je podle některých domněnek spojeno i založení Berouna a snad i odvození jeho jména. Proto se medvěd dostal i do městského znaku, ve kterém hrdě prochází bránou. Medvěd v dnešním Berouně není jen neživotnou heraldickou figurou, ale symbolem, který vzali obyvatelé města za svůj a ztotožňují se s ním. O tom svědčí jak název místního piva, tak i jméno zdejšího hokejového teamu.

Doslova živoucím důkazem jsou huňáči Vojta, Kuba a Matěj, kteří žijí v městském medvědáriu. Muzejní noc spolu s výstavou většinu těchto podob představí, ale připomene i výročí 150 let od zastřelení posledního divoce žijícího medvěda v Čechách.

Fotografie z muzejní noci


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/05/2013/noc2013/

Citace:

muzeum: IX. berounská muzejní noc v provizorním provozu. Muzeum Českého krasu [online]. 7.5.2013 [cit. 18.4.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/05/2013/noc2013/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.