Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

STRANOU: Evropští básníci naživo

Básnický festival | 13. 6. od 17:30 hodin | Muzeum Českého krasu, Husovo nám. 87, Beroun

S velkým potěšením vás zveme na 6. ročník letního mezinárodního básnického festivalu Stranou – Evropští básníci naživo, jehož část se bude konat v Berouně. I letos zde přivítáme vynikající autory z několika zemí – Polska, Slovinska, Slovenska, Itálie, Rakouska a samozřejmě autory české.

Program festivalu v Muzeu Českého krasu

17:30 autorská čtení

Maurizio Benedetti (IT), Jitka Bret Srbová (ČR) Markéta Hejná (ČR), Jakub Chrobák (CR), Genowefa Jakubowska-Fijałkowska (PL),  Rezka Kanzian (SLO-A),   Hana Kniežová (ČR-SK), Małgorzata Lebda (PL), Maciej Melecki (PL), Josip Osti (SLO) Jurij Paljk (SLO-IT), Andraž Polič  (SLO),  Monika Šatavová (ČR), Tomáš Weiss (ČR)

hudební vystoupení: Hana Poche

19:30 slavnostní raut a ochutnávska slovinských vín
20:00 – 00.00 noc básníků

Více o festivalu…

Letošní festival Stranou přivítá hned dvě nové knihy

BEROUN – PRAHA – KRAKOVEC – Už pošesté budou mít letos v červnu příznivci poezie možnost seznámit se v rámci festivalu Stranou – evropští básníci naživo s tvůrci z několika zemí Evropy. Také v tomto roce představí organizátoři nové knižní překlady do češtiny – tentokrát půjde hned o dvě knížky – novou sbírku básní Josipa Ostiho a rozsáhlou antologii současné slovinské poezie Padesáti hlasy hovořím / S petdesetimi glasovi govorim.

„Už se pomalu stává tradicí, že každý rok představíme při příležitosti festivalu sbírku některého z jeho hostů,“ říká programový ředitel festivalu Peter Kuhar. Doposud se tak mohli zájemci seznámit s obsáhlým výborem poezie Magnetický bod od polského básníka Ryszarda Krynického, sbírkou Něžný nůž Genowefy Jakubowské-Fijałkowské či antologií Stranou, představující tvorbu více než padesáti autorů, které hostil festival v letech 2008-2012. „Letos vychází v našem překladu antologie Padesáti hlasy hovořím – a už z názvu lze vytušit, že je v ní zastoupeno padesát slovinských autorů, jak těch, kteří už jsou v českém prostředí známí, tak těch, jejichž tvorba vychází česky vůbec poprvé. A další knihou je sbírka Na kříži lásky od bosenského autora, žijícího léta ve Slovinsku, Josipa Ostiho,“ doplňuje Peter Kuhar.

Na letošním festivalu by organizátoři kromě již zmíněných knih rádi představili slovinské autory, řadící se mezi příslušníky původní národnostní menšiny v zahraničí, jako jsou například Rezka Kanzian, žijící v Rakousku, či Jurij Paljk v Itálii. „Zajímá nás obecně problematika spisovatelů, kteří mají jakoby dva domovy, dva jazyky, ale přitom je dost často neberou za své ani tady, ani tam,“ vysvětluje prezidentka sdružení Stranou, které festival pořádá, Lenka Daňhelová a dodává, že tento pocit rozdvojenosti lze velmi dobře vysledovat například v básních Rezky Kanzian.

Festival tentokrát začíná ve středu 12. června slovinským večerem v Knihovně Václava Havla v Praze. O den později se všichni básníci představí na slavnostním večeru v Muzeu Českého krasu v Berouně. V pátek 14. června budou mít příležitost pozvané autory poznat studenti berounských škol, na Gymnáziu Joachima Barranda a v Městské knihovně budou probíhat čtení a besedy s básníky. Večer pak v kavárně Jiná káva představí svůj poeticko-hudební program Voda v poušti dvojice Nataša Burger a Andraž Polič; tato akce proběhne v úzké spolupráci s městem Beroun v rámci 31. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Talichův Beroun. „No a v sobotu nás čeká vyhlídková jízda po Berounsku s cílem na hradě Krakovec, kde budeme celé odpoledne číst a přednášet poezii a festival poté uzavřeme koncertem písničkáře a výjimečného kytaristy Vladimíra Merty,“ dodává Lenka Daňhelová. Úplný seznam a životopisy všech autorů festivalu  je možné vyhledat na webových stránkách http://festivalstranou.cz/.

„Srdečně zveme veřejnost na všechny akce festivalu. Můžete se sami přesvědčit, že básníci jsou lidé z masa a kostí, nevyvyšují se nad ostatní smrtelníky a leckdy dokáží přesně a jasnozřivě pojmenovat věci a jevy, které nás obklopují a s nimiž se někdy všichni tak těžce vyrovnáváme,“ uzavírá Peter Kuhar.


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/05/2013/stranou13/

Citace:

muzeum: STRANOU: Evropští básníci naživo. Muzeum Českého krasu [online]. 13.5.2013 [cit. 26.4.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/05/2013/stranou13/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.