Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

Naši motýli

výstava prodloužena | 4. 6. - 3. 11., vernisáž 4. 6. v 17:00 | Muzeum Českého krasu, Husovo nám. 87, Beroun

Na výstavě je k vidění více než 5 000 kusů motýlů, které za svůj poměrně krátký život shromáždil entomolog Josef Háša (1920–1974). Uvedený soubor obsahuje 743 druhů motýlů, reprezentujících necelou čtvrtinu všech druhů zjištěných na území ČR.

Motýli pocházejí především z Roztok u Prahy a jejich blízkého okolí, kde Josef Háša působil, a z oblasti pošumavského Zichova (Chudenická vrchovina), kam rád jezdíval na dovolenou.

Sbírku zapůjčilo Oblastní muzeum Praha-východ v Brandýse nad Labem, kam ji po smrti svého manžela předala paní Josefa Hášová.

Response code is 404

Další neméně zajímavou částí výstavy je 90 barevných fotografií MVDr. Lukáše Seicherta, který se již od svého mládí zabývá fotografickou dokumentací přírody, zejména právě motýlů. Fotografie zachycují šedesát druhů motýlů v jejich přirozeném prostředí a dovolují spatřit detaily, jež nejsou jinak při běžném pozorování pouhým okem patrné, právě tak jako rostliny, kterým dávají sledovaní motýli přednost.

K výstavě je připraven i doprovodný program

  • Poznáte různé druhy motýlů
  • Můžete si zahrát pexeso
  • Zkusíte z barevných kaminků sestavit mozaiku s babočkou
  • Vymalujete si perokresbu motýla

Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/05/2014/nasi-motyli/

Citace:

RNDr. Petra Přidalová: Naši motýli. Muzeum Českého krasu [online]. 5.5.2014 [cit. 23.4.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/05/2014/nasi-motyli/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.