Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

Mezinárodní den muzeí: vstup zdarma + akce Žebrák a Hořovice

Mezinárodní den muzeí | 18. května 2019 |

Na 18. květen připadá každoročně oslava Mezinárodního dne muzeí. Muzeum Českého krasu v tento den nabízí vstup zdarma do všech svých objektů. Kromě toho se uskuteční hned tři akce u příležitosti MDM.

Návštěvníci si budou moci bezplatně prohlédnout výstavy a expozice v Jenštejnském domě, Geopark Barrandien a Horní bránu v Berouně. Volný vstup bude v sobotu také do Městského muzea v Žebráku a do Muzea Hořovicka.

V Berouně mají navíc na programu komentovanou prohlídku nově zahájené výstavy Acháty a křemeny – krása skrytá v kamenech, která představuje nejkrásnější polodrahokamy z regionálních nalezišť. Výstavou provede její kurátor a jeden z autorů, geolog MČK Mgr. Pavel Bokr. Komentovaná prohlídka začne v 10 hodin.

V Žebráku se uskuteční workshop o panenkách v souvislosti s probíhající výstavou Hračky našich rodičů aneb kdo si hraje, nezlobí. Workshop povede paní Jiřina Havlová z Plzně – sběratelka panenek a pokojíčků pro panenky. Hračky z její sbírky lze vidět v rámci zmíněné výstavy. Během odpoledne proběhne komentovaná prohlídka výstavy s výkladem o zajímavých exponátech. Na příkladech rozbitých či poničených starých panenek se návštěvníci dozvědí vše o postupech jejich oprav a zpětného navracení původní podoby. Bude možné se seznámit se všemi radostmi i úskalími, která k sběratelstvím panenek patří. V průběhu workshopu bude dán prostor na otázky zájemců a následnou diskuzi o historických hračkách. Návštěvníci mohou přinést vlastní panenku či hračku a zeptat se na její určení či na zajímavosti s ní spojené. Akce bude probíhat v čase 13 – 15.30 hodin.

Muzeum Hořovicka si připravilo komentovanou prohlídku a přednášku k aktuální výstavě Historie Sirkařství na Hořovicku v podání člena Českého filumenistického svazu Luďka Trejbala, která bude spojena s prezentací dobových fotografií a pramenů. Začátek je v 16.30 h.

Mezinárodní rada muzeí (ICOM) ustanovila Mezinárodní den muzeí v roce 1977 s cílem upozorňovat širokou veřejnost na roli muzeí v rozvoji celé společnosti. Akce mohou probíhat v rámci jednoho dne, víkendu nebo celého týdne. Cílem je setkat se v muzeu na základě hesla „Muzeum jako významný prostředek kulturní výměny, vzájemného obohacování kultur a rozvoje vzájemného porozumění, spolupráce a míru mezi národy.“


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/05/2019/mezinarodni-den-muzei-a-galerii-vstup-zdarma-akce-zebrak-a-horovice/

Citace:

Vlastimil Kerl: Mezinárodní den muzeí: vstup zdarma + akce Žebrák a Hořovice. Muzeum Českého krasu [online]. 9.5.2019 [cit. 29.3.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/05/2019/mezinarodni-den-muzei-a-galerii-vstup-zdarma-akce-zebrak-a-horovice/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.