Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

Výstava: Duše plná koleček – za tajemstvím pohybu mechanických hraček a figur

Výstava Beroun | 16. června - 30. srpna 2020 |

Duše plná koleček – za tajemstvím pohybu mechanických hraček a figur je název nové výstavy v berounském muzeu, kterou můžete vidět až do konce prázdnin.

Videopozvánky na výstavu: https://www.youtube.com/watch?v=jz_tsFaNW0A

https://www.youtube.com/watch?v=eFG6Uw2QlZs

Audioreportáž ČRo Region: https://region.rozhlas.cz/v-beroune-vystavuji-opici-kapelu-i-hodiny-s-vodotryskem-vice-nez-sto-let-stare-8227275

Muzeum Českého krasu vás na ní ve spolupráci s Národním technickým muzeem v Praze zavede do svébytného světa mechanického pohybu. Máte šanci poznat kuriózní předměty, jejichž podoba i neuvěřitelně komplikované mechanismy dodnes vyvolávají úžas. Uvidíte výběr strojů od 18. století do současnosti, které svými pohyby napodobují přírodní jevy či živé bytosti. S vidinou vyššího zisku vzniklo mnoho přístrojů, jež vytvářely dojem mechanického života. Dodnes vzbuzují v lidech zájem a právem jsou považovány za umělecky i řemeslně velmi ceněné rarity.

Na výstavě nazvané příznačně Duše plná koleček je k vidění např. terč znázorňující latrínu. „V této části střeleckého terče vidíme mladíka, který sedí v kadibudce. Po zásahu se spustil mechanismus, který velmi naturalisticky ztvárnil, co v té kadibudce provádí,“ vysvětluje autor výstavy Mgr. Pařízek. Prohlédnout si můžete také hodiny v podobě lidské hlavy s pohyblivýma očima, u jiných hodin tlučou při odbíjení do kovadliny dva kováři. Nechybí ani různé mechanické hračky. „Zajímavostí na pohled i na poslech jsou hrající klícky s mechanickými ptáčky, které jsou velikou sběratelskou vzácností,“ dodává Pařízek. Součástí výstavy je také mluvící věštkyně, která je návštěvníkům zdarma k dispozici.

Výstava seznamuje s automaty – pohyblivými figurami, které pochází ze státních i soukromých sbírek z celé České republiky. Divácky nejpoutavější je jistě pohyblivá opičí kapela nebo originál koně, který vozil děti na letenském kolotoči bezmála sto let.

Součástí výstavy je také hrací koutek pro děti. Školy a skupiny si mohou objednat tvořivý doprovodný program, při kterém si děti vyrobí pohyblivou figurku. Výstava je k vidění do 30. srpna 2020.


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/05/2020/chstame-vystava-duse-plna-kolecek-%e2%80%93-za-tajemstvim-pohybu-mechanickych-hracek-a-figur/

Citace:

Vlastimil Kerl: Výstava: Duše plná koleček – za tajemstvím pohybu mechanických hraček a figur. Muzeum Českého krasu [online]. 25.5.2020 [cit. 29.3.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/05/2020/chstame-vystava-duse-plna-kolecek-%e2%80%93-za-tajemstvim-pohybu-mechanickych-hracek-a-figur/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.