Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

Program na červen

Přehled akcí | červen 2022 |

Muzejní noc Beroun – téma Český kras

3. června 2022, 18–22 hod.

Zažijte muzeum jinak  – lezení na boulderingové stěně, zdolávání jeskynní plazivky nebo rytí do břidlicových destiček po vzoru pravěkých lidí, tramping, příroda Českého krasu. Spolek Barbora, který provozuje skanzen Solvayovy lomy, představí těžební činnost v regionu. V geoparku bude hrát folková kapela Slunovrat. Děti si budou moci pohladit živou kozu. Do akce bude také zapojena Hvězdárna Žebrák, Muzeum berounské keramiky a Správa CHKO Český kras. Občerstvení Rambajs Cafe. Vstupné 1 Kč/osoba.

Muzeum Českého krasu, Husovo nám. 87, Beroun

Přednáška: Česká otázka z pohledu současné filosofie

9. června 2022, 18 hod.

Přednáška z cyklu Setkávání v muzeu. Vystoupí jeden z nejvýraznějších českých filosofů posledních desetiletí, autor řady publikací k soudobé evropské, především francouzské filosofii. Přednáška bude věnována aktuálním otázkám vývoje české společnosti z pohledu současného filosofického vnímání. Je možné porozumět přítomnosti navracením k počátkům či k zakládajícím idejím? Jaké jsou paradoxy historické paměti. Kdo jsme MY? Vstupné 20 Kč.

Muzeum Českého krasu, Husovo nám. 87, Beroun

Muzejní noc Hořovice – téma Hravý středověk

10. června 2022, 18–22 hod.

Poznejte život našich předků – výuka dobových tanců, psaní listin, povídání o řemeslech i venkovském hospodářství, oblíbené druhy zábavy šlechty i poddaných (střelbu z kuše nebo hru v kostky). Uvedení hry Dívčí válka v podání dětských herců z dramatického kroužku. Zajímavosti z astronomie a pozorování oblohy s žebráckou hvězdárnou. Vstupné 1 Kč.

Muzeum Hořovicka, Starý zámek Hořovice, Vrbnovská 27, Hořovice

Den s geologem

11.–12. června 2022

V průběhu vyhlášených berounských Hrnčířských trhů pro vás máme edukačně-zábavný program v našem geologické expozici pod širým nebem. Pro děti bude připraveno tvoření, všichni si pak budou moci vyzkoušet rýžování českých granátů nebo hledání zkamenělin, zhlédnout ukázky vzácných minerálů, hornin a fosilií a rozklepávání kalcitu. Mgr. Pavel Bokr naučí zájemce číst z kamenů geologickou minulost Země. Vstupné 50 Kč/osoba.

Geopark Barrandien, Slapská ul., Beroun

Dobročinné trhy

11.–12. června 2022

Navštivte během Hrnčířských trhů dobročinné minitrhy ve dvoře muzea. Část geoparku jsme poskytli neziskovým organizacím a sociálním podnikům. Těšit se můžete např. na výrobky z terapeutických dílen Klubíčko Beroun. Občerstvení zajistí hořovická Alzheimer-friendly Kavárna Včera. Výrobky svých klientů bude nabízet Domov seniorů TGM Beroun. Poskytovatel sociálních služeb Zahrada Kladno bude prodávat produkty ze své terapeutické šicí dílny (dekorace, utěrky, polštářky, chňapky, hračky). Stánek s dětskou dílničkou zde bude mít také berounský spolek SpoluSvět. Vstup zdarma.

Geopark Barrandien, Slapská ul., Beroun

Jak jsem vyhrál válku

23. června 2022, 19.30 hod.

Divadelní představení v rámci festivalu Středočeské kulturní léto. Aleš Háma v roli úspěšné komedie Divadla A. Dvořáka Příbram vás pobaví i dojme. Uvidíte příběh vojáka Ernesta Goodbyho, který se svérázně potýká s mašinérií armády. Svým naivním a důkladně poctivým přístupem ke všemu a všem uvádí v šílenství ty, kteří v rozkazech a drilu nalezli smysl svého života. Každý nadřízený se ho snaží co nejdříve zbavit! Vstupné 200 Kč/osoba. Rezervace možné na tel. 311 624 101 nebo na emailu pokladna@muzeum-beroun.cz.

pořádá Muzeum Hořovicka na nádvoří Starého zámku Hořovice, Vrbnovská 27, Hořovice

Komentovaná vycházka okolím Koněprus

25. června 2022, 9.00 hod.

Muzejní edukátoři vás seznámí s místy, kudy chodili již naši pravěcí předci. Vydáme se k Aksamitově bráně či k pravěkému hradišti na Kotýzu. Dozvíte se, jak to bylo s historií lámání vápence, s jeho dopravou a zpracováním. Na závěr se podíváte, jak to vypadá, když je lom skoro sto let nečinný a příroda si jej pomalu bere zpět.  Cena 60 Kč/dospělý, 30 Kč/dítě, 120 Kč/rodina. Doba trvání: cca 2 hodiny, délka: cca 4 km. Rezervace na tel. 311 624 101 nebo emailu pokladna@muzeum-beroun.cz. nutná!

Sraz v 9.00 na autobusové zastávce Koněprusy (vyčkáme na příjezd autobusu od Berouna)

Program ke stažení:

červen_MČK_program_A3_oprava



Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/05/2022/program-na-cerven-2/

Citace:

Vlastimil Kerl: Program na červen. Muzeum Českého krasu [online]. 30.5.2022 [cit. 29.3.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/05/2022/program-na-cerven-2/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.