Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

Den s geologem – 20. výročí Geoparku Barrandien

Zážitkový geologický program | 31. května 2023 |

Berounské Muzeum Českého krasu připravilo k 20. výročí své expozice Geopark Barrandien zážitkově-vzdělávací program pro děti s názvem Den s geologem.

Na návštěvníky čeká komentovaná prohlídka geoparku v doprovodu muzejního geologa, který jim na vystavených horninách ukáže pradávnou minulost planety Země.

Každý si také bude moci vyzkoušet rýžování českých granátů (nalezené granátky si odnesete domů), součástí budou ukázky edukačních videí a animací a tvoření pro děti (výroba trilobita ze samotvrdnoucí hmoty).

O Geoparku Barrandien

Tabulky s nápisy „Nedotýkejte se“ v unikátní expozici pod širým nebem s rozlohou 340 m2 přímo na muzejním dvoře nedaleko berounského náměstí rozhodně nenajdete. Osahat si budete moci 23 hornin, z toho 11 exponátů má hmotnost několik tun. Poznáte tak jejich vznik ve světě již dávno vyhaslých sopek a zaniklých moří. Exponátů se můžete dotýkat a objevovat na nich dramatickou geologickou minulost Země.

Průvodce vám při cestě do prehistorie pomůže jednoduchými návodnými hádankami, které zvládnou i malé děti. Dozvíte se navíc, kdo to byl Joachim Barrande a čím je oblast Českého krasu geologicky výjimečná. V kameništi si navíc každý může zkusit nalézt svoji zkamenělinu starou stovky milionů let a odnést si ji domů. Obzvláště vhodné pro děti!

Pro zpestření je v geoparku vystaven dopravní vozík kolejové přepravy a lanovková korba s autentickým horninovým materiálem. Při odchodu z geoparku si návštěvníci ověří své čerstvě nabyté vědomosti prostřednictvím oblíbené disciplíny – „poznáváme typické horniny Barrandienu“. Je zde vystaveno 12 druhů typických barrandienských hornin se schovanými názvy. Pokud si není návštěvník s určením horniny jistý, stačí zdvihnout posuvná dvířka pod kterými jsou správné názvy.

Geopark byl slavnostně otevřen 31. května 2003. O realizaci Geoparku Barrandien se začalo vážně uvažovat již v roce 1999, kdy Ministerstvo kultury ČR vyhlásilo tzv. „Projekt Milénium“. Do tohoto projektu berounské muzeum přihlásilo Geopark Barrandien. Tím se věci daly do pohybu. Dostatečné finanční prostředky se podařilo získat od Ministerstva financí ČR v roce 2002. V srpnu 2002 však přišla katastrofální povodeň, která zaplavila muzeum do výšky 1,86 metru, způsobila nedozírné škody a samozřejmě pozdržela termín otevření geoparku.

31. května 2023

9–17 hod.

Dopoledne pro objednané školy (jednotlivci z řad veřejnosti se mohou připojit k objednaným školním skupinám), odpoledne (13–17 hod.) pro veřejnost.

Geopark Barrandien

Slapská ul.

Beroun

Vstupné – 80 Kč

Pro školy nutná rezervace na tel 311 624 101 nebo emailu produkce@muzeum-beroun.cz,


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/05/2023/den-s-geologem-%e2%80%93-20-vyroci-geoparku-barrandien/

Citace:

Vlastimil Kerl: Den s geologem – 20. výročí Geoparku Barrandien. Muzeum Českého krasu [online]. 16.5.2023 [cit. 23.4.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/05/2023/den-s-geologem-%e2%80%93-20-vyroci-geoparku-barrandien/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.