Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

Výstava Beroun: Václav Talich & gramofonová deska

Výstava | 26. května 2023 – 29. června 2023 |

Komorní výstava „Václav Talich & gramofonová deska“ se koná u příležitosti výročí 140 let od narození V. Talicha a 70 let od zahájení výroby dlouhohrajících desek v Gramofonových závodech v Loděnici na Berounsku. K vidění jsou desky s Talichovými nahrávkami a písemnosti z jeho pozůstalosti.
Podrobnosti o výstavě Rok 2023 je rokem několika významných výročí spojených s životem a dílem českého dirigenta Václava Talicha. Letos uplyne 140 let od narození tohoto umělce, 90 let by se dožil Jaroslav Holeček, dlouholetý dramaturg hudebního festivalu Talichův Beroun. A v neposlední řadě se v roce 1953 v nedaleké Loděnici začaly lisovat první dlouhohrající desky. Právě gramofonová deska pojí tyto dvě osobnosti, přičemž k jedné se váže melodie a zvuk a ke druhé psané slovo. Nejdříve nahrával Václav Talich pro londýnské hudební vydavatelství pro edici His Master´s Voice. Label Koch Legacy pak stál v roce 1929 za první Talichovou nahrávkou Smetanovy Mé vlasti. Skutečná Talichova gramofonová edice začala vznikat až v poválečných letech, kdy byl paradoxně v nemilosti vládnoucích kruhů. Jeho renomé a věhlas však prodávaly v zahraničí vážnou hudbu, což si moc dobře uvědomovaly. Proto byl osloven ke spolupráci pro hudební vydavatelství Supraphon, aby nahrál s Českou filharmonií i jinými tělesy základní díla české národní hudby a některé světové tituly. V roce 1954 se po 25 letech vrátil k nahrávání Mé vlasti. Talichovy nahrávky vyvezl Supraphon do celého světa, vydala je i americká hudební vydavatelství Urania Records nebo Parliament Records. Ze 41 zachycených Talichových skladeb bylo 5 ještě natáčeno na vosky, starou nahrávací technikou, ostatní již patřily revoluční proměně zachycení zvukového záznamu, a to na magnetofonový pás. Další zásadní zlepšení přinesla reprodukce záznamu přechodem na dlouhohrající desku, kdy se již nejednalo o pouhý zvukový dokument, ale o technický zázrak srovnatelný s živým uměleckým projevem. Nejednou sám Talich pocítil skutečné překvapení a dojetí, když poslouchal některou ze svých nahrávek. On, který kdysi podceňoval možnosti mechanické zvukové reprodukce. (Jaroslav Šeda, Václav Talich a gramofonová deska, 1967)
26. května 2023 – 30. června 2023
Muzeum Českého krasu
Husovo nám. 87
Beroun

Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/05/2023/vystava-beroun-vaclav-talich-gramofonova-deska/

Citace:

Vlastimil Kerl: Výstava Beroun: Václav Talich & gramofonová deska. Muzeum Českého krasu [online]. 26.5.2023 [cit. 28.3.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/05/2023/vystava-beroun-vaclav-talich-gramofonova-deska/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.