Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

Landsknechti aneb dělníci války

| |

27. 5. – 7. 6. 2009

Historická výstava z období 16. století přibližuje pojem „zemský voják německého císaře“. Pojednává o dělnících války, kteří bojovali za žold, a zároveň o jednom z posledních vojsk, kde vojáci drželi specifická práva a zvyky. V pestrobarevných oblecích a za zvuku bubnů a píšťal prošli celou renesanční Evropou. Charakterizovalo je nemálo výstřednosti, rozmařilosti, chlapáctví i odvahy. – Část exponátů výstavy pochází ze sbírkových fondů Muzea Českého krasu v Berouně; větší část jsou repliky dobových předmětů zapůjčené z fundu skupiny Berounští měšťané, s. r. o.

fotografie z vernisáže 27. 5. | fotografie z muzejních animací 27. 5. a 2. 6. 09

Berounské muzeum ovládli dělníci války

Lucie Zemanová 05.06.2009 06:50, Český rozhlas

Dělníci války aneb Landsknechti ovládli na několik týdnů Muzeum Českého krasu v Berouně. Do 7. června tu proto najdete tématickou výstavu zaměřenou na zemské vojáky německého císaře, kteří bojovali v 16 století. Nechybí tu samozřejmě ani ukázka dobových kostýmů i zbraní. Výstavu navštívila i naše berounská kolegyně Lucie Zemanová…

Landsknechti, kteří bojovali za žold, prošli v pestrobarevných oblecích a za zvuku bubnů Evropou. Jejich kulturu dnes napodobuje parta nadšenců, kteří si říkají Berounští měšťané a kteří pravidelně pořádají rekonstrukce tehdejších bojů.

Stanislav Dupač z Berounských měšťanů se Landsknechty zabývá už od roku 1994. V jeho sbírce proto nechybí řada zbraní, které používali a kostýmy, z nichž jeden měl na sobě přímo na vernisáži. Několik obleků si dokonce i sám šil. Podobu jeho i dalších kostýmů máte možnost vidět přímo na vystavených fotografiích, které popisují jednotlivé akce a život tehdejších Landsknechtů.

Stanislav Dupač se zabývá také historickým šermem, který předvede už v pátek 5. 6. na Muzejní noci. Během akce vás bude čekat i přepadení kupců lapkovskou družinou nebo střelba z dobových zbraní.


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/06/2009/landsknechti-aneb-delnici-valky/

Citace:

muzeum: Landsknechti aneb dělníci války. Muzeum Českého krasu [online]. 7.6.2009 [cit. 20.4.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/06/2009/landsknechti-aneb-delnici-valky/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.