Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

Mezi zábavou a poučením

| |

2. 6. – 25. 7. 2010

Muzeum má vedle své sbírkotvorné funkce také funkci edukační a může školám nabídnout netradiční pojetí a rozšíření výuky.

Užívá sbírek pro výchovně-vzdělávací činnost, tzn. připravuje zvláštní prohlídky, doprovodné programy a dílny pro školy. Jedná se o komplexní strukturované programy, které jsou koncipovány ve vazbě na RVP. V setkávání mladých lidí s výtvarným uměním jsou uplatňovány oboustranně vstřícnější metody a formy, inspirované zejména přístupy konstruktivní a zážitkové pedagogiky. Programy mají za cíl v prvé řadě neodrazovat od onoho setkávání, a také naučit mladé lidi umět z tohoto setkávání vytěžit maximum. Veřejnosti byly představeny právě takové programy uskutečňované v muzeu v průběhu posledních dvou let. Výstava dětských prací doplnila vlastní výtvarná tvorba lektorů Jana Ryndy a Patrika Pařízka. V průběhu výstavy byly v předem uvedených termínech uskutečněny vybrané doprovodné programy pro školy i seminář pro pedagogy a odbornou veřejnost.

fotografie

Záznam z vernisáže výstavy

Výstavu zahájil Mgr. David Palivec, kurátor výstavy Bc. Patrik Pařízek, výtvarník Jan Rynda a pracovník Štefánikovy hvězdárny Ing. Martin Fuchs.

Škola hrou v berounském muzeu

„Mezi zábavou a poučením aneb vzdělávací funkce muzea“ nese název výstava v konírně Muzea Českého krasu. Byla otevřena vernisáží 2. června a potrvá až do 25. července.

Jan Rynda a úplně čerstvý bakalář Bc. Patrik Pařízek pracují s dětmi a výsledky společné práce na výtvarném poli představují berounskému publiku. Výstava hýří nápady a nečekanými výtvarnými projevy.
Je vidět, že se všichni při práci a vzdělávacích akcích baví. Kromě dětských prací jsou tu vystaveny také práce obou výtvarníků – rovněž překvapující nápady a neobvyklými náměty.
Oba výtvarníci nabízejí i výtvarný experiment a používají k vyjádření často nečekané, někdy nalezené materiály. Kromě toho je tu i výstava nejrůznějších uzlů Ing. Martina Fuchse. Výstava je doplněna informačními panely o vzdělávací funkci muzea a různých doprovodných akcích zvláště pro školy.
Zdeněk Zůna, Berounský region, 4. 6. 2010


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/06/2010/mezi-zabavou-a-poucenim/

Citace:

muzeum: Mezi zábavou a poučením. Muzeum Českého krasu [online]. 2.6.2010 [cit. 26.4.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/06/2010/mezi-zabavou-a-poucenim/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.