Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

Muzeum a město se představilo ve Slovinsku

Reportáž | Šesti Goriški dnevi knjige |

Delegace z Berouna navštívila v dubnu desáté největší město Slovinska Novou Goricu. Zúčastnila se tam vernisáže výstavy o Berouně. Čtyřčlennou delegaci do Nové Gorice pozvala na vlastní náklady tamní radnice v čele se starostou Matejem Arčonem.

Začátek reportáže 4:33.

„Naše knihovna pořádá každoročně na počest Světového dne knihy pestrý program akcí, který letos bude ještě pestřejší, neboť jej doplníme o takzvaný Český týden,“ uvedl v pozvánce starosta města Nová Gorica Matej Arčon. Právě součástí Českého týdne byla i vernisáž výstavy, která na patnácti panelech představila město Beroun. Přichystalo ji Muzeem Českého krasu ve spolupráci s městem Beroun. U příležitosti otevření výstavy navštívila Slovinsko i berounská delegace.

Nápad uspořádat ve Slovinsku výstavu o Berounu vzešel po návštěvě slovinské velvyslankyně, která do Berouna přijela loni na jaře u příležitosti 50. výročí úmrtí dirigenta Václava Talicha. Slavný dirigent totiž v letech 1908 -1912 působil ve Slovinsku, kde řídil Lublaňskou filharmonii a kde se rovněž vroce 1910 oženil. V Berouně navíc žije i jeden z hlavních organizátorů festivalu Stranou – evropští básníci naživo Peter Kuhar, původem ze Slovinska. Právě ten s přípravou výstavy pomohl.

Ze slovinského tisku:

Goriški dnevi knjige tudi uradno odprti

Šesti Goriški dnevi knjige sicer trajajo že od minulega četrtka, z razstavo o češkem krasu in kraljevskem mestu Beroun, ki jo je pripravil prevajalec in publicist Peter Kuhar, pa so jih včeraj odprli še uradno.

NOVA GORICA>“Vsako leto se trudimo, da bi Goriškim dnevom knjige vdahnili nekaj novosti. Letos smo posebno pozornost namenili literarnim prevodom, zato gostimo češke avtorje iz Berouna, pridružili so se nam mladi dijaki literati, dodali smo tudi intelektualno razsežnost, saj so se nam pridružili še avtorji s Fakultete za uporabne družbene študije,” je pojasnil pobudnik in vodja dnevov knjige in dirtektor založbe Educa Štefan Krapše (na fotografiji levo). Dan je bil obarvan povsem češko, med drugim je razstavo odprl češki veleposlanik v Sloveniji Petr Voznica (desno), zvečer pa sta sodobno češko poezijo v slovenskih prevodih brala češka pesnica in prevajalka Lenka Danhelová in Peter Kuhar. Goriški dnevi knjige bodo številne literarne dogodke ponujali do četrtka.

Zdroj: MČK Beroun, Peter Kuhar


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/06/2012/muzeum-a-mesto-se-predstavilo-ve-slovinsku/

Citace:

muzeum: Muzeum a město se představilo ve Slovinsku. Muzeum Českého krasu [online]. 5.6.2012 [cit. 20.4.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/06/2012/muzeum-a-mesto-se-predstavilo-ve-slovinsku/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.