Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

Operace Anthropoid

Přednáška | 25. 6. od 17 hodin | Muzeum Českého krasu, Husovo nám. 87, Beroun

Atentát na Heydricha byla diverzní operace československých výsadkářů za druhé světové války, během které byl proveden atentát na zastupujícího říšského protektora a šéfa RSHA Reinharda Heydricha. Atentát byl proveden 27. května 1942 v Praze-Libni dvojicí československých výsadkářů Jozefem Gabčíkem a Janem Kubišem, kteří byli pro tento úkol speciálně vycvičeni ve Velké Británii. Přednáší: Tomáš Pucholt.

Operace,jejímž cílem bylo provést atentát,získala krycí jméno Anthropoid. Vlastní přípravy operace byly  zahájeny 3. října 1941,jako opatření proti krvavým Heydrichovým praktikám kterými se uvedl při svém nástupu do funkce zastupujícího říšského protektora dne 28. 9. 1941.Kdy ihned po svém nástupu do funkce začal tvrdou likvidaci odbojového hnutí v českých zemích.Vyhlásil civilní vyjimečný stav.Nechal zatknout bývalého ministerského předsedu Eliáše a nechal popravit dva vedoucí čintele Obrany Národa arm.gen.Josefa Bílého a div.gen.Huga Vojtu.Pro výsadek skupiny Anthropoid byl vybrán seskok mezi 7.-10.říjnem 1941.Anthropoid ve složení Josef Gabčík a Karel Svoboda odjeli do kurzu v Manchesteru na zdokonalovací vzdušný výcvik kde si bohužel K.Svoboda zranil při seskoku kotník a nahradil ho ve skupině a výcviku velký kamarád Gabčíka, Jan Kubiš.Proto se celá akce pozdržela a samotný seskok Gabčíka a Kubiše proběhl až 29.12.1941 v brzkých ranních hodinách.

Mezi 27.-28.4 1942 byli v regionu vysazeny tři paraskupiny (Požáry u Křivoklátu) s různými úkoly ať už sabotážními a destrukčními tak byla rovněž shozena náhradní vysílačka.

Skupiny s krycími názvy „Bioscop“,“Bivouac“ a „Steel“ tvořily dohromady 7 členů.Po seskoku ukryly skupiny materiál a zbraně do přilehlého lesíka a pole s tím,že se pro ně po zakreslení do plánků,vrátí.A odešly hledat ubytování a spojení na dresy které dostaly z Londýna.Již 30.4. však byla špatně zakopaná radiostanice v poli vyvláčena bránami a celý nález byl přes četníky okamžitě nahlášen Kladenskému gestapu které nechalo místo neprodleně střežit četnickou hlídkou z Křivoklátu.Dne 30.4 v nočních hodinách zde padl parašutista A.Mikš(rovněž rodák z regionu-Janov u Rakovníka)který po infu,že je zde ukryt značný materiál(s plánkem v kapse) odešel i se svým přechovávatelem Josefem Kusým z Bělče u Berouna na místo tragédie kde se střetl s četnickou hlídkou a padl.Přičemž jednoho četníka zabil a drohého postřelil.Osudy členů skupin kteří zde seskočily jsou natolik členité,že se pokusím je rozplést v přednášce.


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/06/2013/operace-anthropoid/

Citace:

muzeum: Operace Anthropoid. Muzeum Českého krasu [online]. 19.6.2013 [cit. 19.4.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/06/2013/operace-anthropoid/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.