Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

Návod ke slunečním hodinám Engelbrechta existuje pouze v několika exemplářích. Jeden je v Berouně!

ZAJÍMAVOST | od června 2015 |

Když se mluví o slunečních hodinách, většinou si představíme cosi jako „drát“, který trčí ze zdi památné budovy – třeba kláštera. Jen znalci vědí, že kromě těchto takzvaných „vertikálních“ slunečních hodin existují i hodiny horizontální. Velkým fandou do hodin nejen slunečních je Patrik Pařízek.

Před nedávnem se jeden z pracovníků berounského Muzea Českého krasu dostal ke skříňkovým hodinám Antona Engelbrechta. Líbily se mu, a proto začal pátrat po souvislostech.

Sluneční hodiny rodu Engelbrechtů existuj v mnoha exemplářích. Velmi ojedinělé jsou však tištěné návody k hodinám.  Známy jsou tři exempláře, jeden i za oceánem – až ve vědeckém muzeum v Chicagu. Na základě výzkumu sestavil Patrik Pařízek katalog slunečních hodin Engelbrechtů, vypátral kolečkové hodiny na zámku v Manětíně a objevil i originální návod k použití.

A co se dělo dál? Poslechněte si.

O hodinách Engelbrechtů

Český rozhlas, Hobby magazín, 30. 5. 2015, Petr Kološ – v článku jsou použity fotografie sbírkových předmětů Muzea Českého krasu a Uměleckoprůmyslového muzea v Praze, kteé jsou nově součástí stálé expozice Z dějin řemesel města Berouna..


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/06/2015/engelbrecht/

Citace:

Lada Nestoridou: Návod ke slunečním hodinám Engelbrechta existuje pouze v několika exemplářích. Jeden je v Berouně!. Muzeum Českého krasu [online]. 1.6.2015 [cit. 19.3.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/06/2015/engelbrecht/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.