Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

Den s geologem o sopkách, kamenech, pramořích i zkamenělinách v muzeu, v geoparku, v jeskyni i na nalezišti zkamenělin

Celý den s geologem pro děti s doprovodem i dospělé | 6. srpna 2019 od 9:00, předchozí rezervace míst nutná | Geopark Barrandien, Muzeum Českého krasu, Koněpruské jeskyně, okolí Koněprus

Celodenní program s muzejním geologem. Hádanky a úkoly o sopkách, kamenech, pradávných mořích i zkamenělinách v muzeu, v geoparku, v jeskyni i na nalezišti zkamenělin. Vhodné pro rodiny s dětmi i dospělé.

Každý si bude moci najít svoji vlastní zkamenělinu a odnést si ji na památku domů.

Plakát k programu ve formátu PDF ke stažení

Součásti programu

Součástí celodenního programu je program v expozici a v geoparku Muzea Českého krasu v Berouně a navazující terénní exkurzní část u Koněpruských jeskyní.

Součástí programu budou různé hádanky a úkoly, které směřují k pochopení základů vývoje neživé přírody a dávné minulosti našeho kraje. Hádanky a úkoly budou přizpůsobeny dětem. Až pokud děti nebudou vědět, bude pomáhat dospělý doprovod. U několika otázek si děti a dospělí role své prohodí.

Muzeum a geopark

V Geoparku Barrandien na dvoře Muzea Českého krasu se naučíme objevovat pradávnou minulost z běžných kamenů v našem okolí. Dotkneme se láv z vyhaslých sopek a zkamenělého dna pradávných moří. V muzeu si pak pustíme video a povíme si o zkamenělinách a představíme si jejich ukázky.

Koněpruské jeskyně

Po přesunu ke Koněpruským jeskyním (v 12:29 linkovým autobusem, lze i vlastním automobilem) se projdeme po zkamenělém mořském dně a zájemci se mohou i s geologem zúčastnit prohlídky jeskyní.

Pokusíme se, aby i prohlídka jeskyní byla vedena přímo geologem. Zda-li budeme moci do jeskyně vstoupit jako samostatná skupina s vlastním výkladem geologa, bude záležet na rozhodnutí dispečera jeskyní především s ohledem na počet osob v naší skupině a na vytíženosti jeskyní.

Sběr zkamenělin v lomu u jeskyní

Po prohlídce jeskyní se s geologem vydáme po naučné stezce, která nás po 800 metrech dovede na bohaté paleontologické naleziště ve starém lomu pod jeskyněmi. Zde si ukážeme rekonstrukci pradávného útesu i typické zkameněliny. Hlavně si ale najdeme své vlastní zkameněliny, které si můžeme odnést domů jako trvalou připomínku nejen dobrodružné výpravy, ale i pradávného moře a jeho obyvatel.

Organizace programu a další informace

Termíny

V současné době jsou vypsány tyto termíny konání programu:

  • pátek 12. července 2019 – Jsou volná místa
  • úterý 6. srpna 2019 – Jsou volná místa

Vždy nutná rezervace na telefonu 311 624 101!

Přihlášení na program

Na program je třeba se předem přihlásit v pokladně muzea na telefonu 311 624 101.
Pro přihlášení a případné dotazy lze volat v čaceh 9:00-12:00 a 13:00-17:00.

Počet míst na programu je omezený na maximálně 30-35 osob a to především z důvodu zajištění určité úrovně kvality programu v muzeu a v jeskyni.

Vstupné na program

Vstupné na program v muzeu (včetně vstupného do muzea) a poplatek za průvodce na exkurzí části programu u Koněpruských jeskyní činí dohromady:

  • Plné: 100,- Kč
  • Snížené: 50,- Kč
  • Rodinné: 200,- Kč (maximálně 2 dospělí a 3 děti)

Cena nezahrnuje vstupné do jeskyní (hradí se samostatně na pokladně jeskyní; pro uznání studentské slevy do 26 let na vstupné do jeskyní je třeba předložit platný doklad o studiu). Prohlídka jeskyní není nezbytnou součástí programu – kdo nebude chtít na prohlídku vyčká venku a případně se předem dohodne s průvodcem, kam může zajít.

Cena nezahrnuje ani náklady na dopravu.

Začátek programu

Program začíná vždy v 9:00 hodin v pokladně Muzea Českého krasu v Berouně – vstup z Husova náměstí (Husovo náměstí 88).

Doprava

Doprava z Berouna do Koněprus a zpět probíhá linkovým autobusem. Jízdné si platí každý sám. Po dohodě s průvodcem je možné se přepravit i jiným způsobem.

Bezpečnost při exkurzní části programu

Všichni účastníci programu jsou povinni se předem seznámit s bezpečnostním poučením. To bude dostupné u průvodce a je k dispozici i na pokladně Muzea Českého krasu i na webu: http://muzeum-beroun.cz/bge. Za děti a mladistvé do 18 let vždy odpovídá příslušná dospělá doprovázející osoba.

Na exkurzi je třeba pevná obuv a celkově vhodné oblečení do terénu – například na paleontologické naleziště se schází po nezpevněné kamenité stezce. Doporučujeme rovněž použití repelentu.

Návštěvníci jsou při prohlídce jeskyní povinni dodržovat návštěvní řád Koněpruských jeskyních (dostupný také on-line: https://www.caves.cz/jeskyne/konepruske-jeskyne/navstevni-rad). V jeskyni je teplota kolem 10°C. Do jeskyně je přísný zákaz vodit i vnášet zvířata – s nimi nebudete do jeskyně vpuštěni. Nedoporučuje se vstup dětem do 3 let.

Časový plán programu

Časový plán konání programu je přizpůsoben jízdním řádům autobusům ke Koněpruským jeskyním.

9:00 - 9:10 Nákup vstupenek v pokladně muzea
9:15 - 10:00 Komentovaná prohlídka Geoparku Barrandien – ukážeme si, že i z kamenů lze číst dávný příběh našeho kraje a sáhneme si na dno moře i na lávy z dávných sopek
10:10 - 10:25 V muzeu si pustíme videa/animace/fotografie k pradávným mořím i sopečné činnosti
10:30 - 10:40 S geologem si prohlédneme aktuální výstavu Achátů a železitých křemenů
10:45 - 11:00 S geologem nahlédneme i do geologicko-paleontologické expozice s ukázkami zkamenělin
11:00 - 12:00 Přestávka s možností samostatné prohlídky muzea
12:00 - 13:00 Přesun ke Koněpruským jeskyním (linkovým autobusem či po vlastní ose)
13:10 - 15:00* Prohlídka Koněpruských jeskyní
15:00 - 15:30 Přestávka na občerstvení
15:30 - 16:00 Cesta po naučné stezce na naleziště zkamenělin
16:00 - 17:00 Výklad na nalezišti a sběr zkamenělin
17:00 - 18:00 Přesun zpět do Berouna (linkovým autobusem či po vlastní ose)

* – prohlídka jeskyní včetně úvodu před vstupem a shrnutím po výstupu trvá cca 1:20 hod. Správa jeskyní však negarantuje přesný čas vstupu (neprovádí časové rezervace) a proto je přidána i časová rezerva. Pokud se podaří prohlídku jeskyní zvládnout rychleji než je plánován její konec, je možné čas využít na rychlé občerstvení případně jít dříve na naleziště zkamenělin.

Účastí na akci souhlasíte s možností případného pořízení a zveřejnění fotografií i videozáznamů z akce v rámci propagace Mueza Českého krasu v Berouně.


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/06/2019/den-koneprusy-2019/

Citace:

Pavel Bokr: Den s geologem o sopkách, kamenech, pramořích i zkamenělinách v muzeu, v geoparku, v jeskyni i na nalezišti zkamenělin. Muzeum Českého krasu [online]. 28.6.2019 [cit. 16.4.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/06/2019/den-koneprusy-2019/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.