Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

Dětské výtvory zkrášlí berounský Domov seniorů TGM

Výstava Zvířata pro radost | 10. června - 27. září 2021 |

Muzeum Českého krasu společně se ZUŠ Václava Talicha připravilo výstavu obrazů pro Domov seniorů TGM. Výstava s názvem Zvířata pro radost zpestří prostředí domova od 10. června 2021. Jednat se bude o obrazy s tematikou zvířat v neobvyklém prostředí nebo s vtipným rekvizitami.

Myšlenka na takovýto typ výstavy původně vznikla při spolupráci s hořovickou nemocnicí. Již v říjnu 2019 navázala koordinátorka projektů a vedoucí výtvarného oddělení ZUŠ V. Talicha MgA. Andrea Borovská spolupráci s Nemocnicí Hořovice. Po společné domluvě s tiskovou mluvčí nemocnice paní Horákovou a primářkou dětského oddělení MUDr. Mahulenou Exnerovou začali žáci ZUŠ tvořit na téma „Zvířata uzdravují“. Vznikl tak projekt prezentovaný následně nemocnicí pod názvem „Děti dětem“.

Přáním paní primářky bylo, aby vznikly obrazy, které zpříjemní atmosféru pokojů na dětském lůžkovém oddělení. Z téměř stovky obrazů bylo do nemocnice nakonec vybráno 44 originálů ve formátu A2, z nichž byly digitálním tiskem vyrobeny obrazy odpovídající hygienickým požadavkům nemocnice. Jimi bylo následně vyzdobeno dětského oddělení.

Obrázky se tak moc líbily, že se paní primářka rozhodla zadat žákům i výzdobu pokojů dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče (DIOP), kde bohužel tráví dětští pacienti a jejich rodiče dlouhý čas. Pro DIOP vytvořili žáci ZUŠ dalších téměř padesát obrazů ve stylu vitráže.

Výstava v DS byla plánována již na loňské jaro, ale až nyní situace dovolila obrazy v zařízení pro seniory nainstalovat. Rádi využíváme pozvání Muzea Českého krasu k výstavě v Domově pro seniory TGM v Berouně, kde budou vystaveny především nově vzniklé originály obrazů od žáků výtvarného oddělení. Výstava představí aktuální výběr z děl našich žáků, které jsem při tvorbě vedla společně s učitelem MgA. Ondřejem Vackem, “ uvedla MgA. Andrea Borovská, učitelka ZUŠ V. Talicha.   „Doufáme, že přinesou radost i do berounským seniorům,“ dodává.

I v budoucnu plánujeme vystavovat v Domově seniorů díla vzniklá v berounské ZUŠ, jedná se o ideální způsob spolupráce místních institucí, která zpřístupní výtvory mladých umělců a zpříjemní prostředí DS TGM,“ uvedl za Muzeum Českého krasu Mgr. Vlastimil Kerl.

Výstava prozatím není z hygienických důvodů přístupná veřejnosti.


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/06/2021/detske-vytvory-zkrasli-berounsky-domov-senioru-tgm/

Citace:

Vlastimil Kerl: Dětské výtvory zkrášlí berounský Domov seniorů TGM. Muzeum Českého krasu [online]. 3.6.2021 [cit. 28.3.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/06/2021/detske-vytvory-zkrasli-berounsky-domov-senioru-tgm/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.