Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

Harmoniky Kebrdle – Delicia Hořovice

Výstava Hořovice | 11. června - 31. října 2021 |

Muzeum Hořovicka, pobočka Muzea Českého krasu, vás zve na sezónní výstavu Harmoniky Kebrdle – Delicia Hořovice. Výstava je věnovaná stoletému výročí výroby těchto hudebních nástrojů v Hořovicích.

V pátek 11. června byla na nádvoří Starého zámku slavnostně zahájena letošní sezónní výstava Muzea Hořovicka věnovaná stoleté tradici výroby harmonik v Hořovicích. Úvodní slovo pronesla majitelka firmy Delicia Accordions s.r.o. Stanislava Koutná. Autorka výstavy Věra Eschnerová poté přiblížila historii výroby těchto hudebních nástrojů a tematický rámec výstavy. Vedoucí Muzea Hořovicka Anna Brotánková seznámila účastníky se zajímavými exponáty. Hudební atmosféru navodil poslech písní v podání dua Plzeňští Pepíci.

TISKOVÁ ZPRÁVA K VÝSTAVĚ

Tisková zpráva – nová výstava o výrobě harmonik v Hořovicích v Muzeu Hořovicka

Výstava „Harmoniky Kebrdle – Delicia Hořovice“ v Muzeu Hořovicka

Od 12. června je v hořovickém muzeu zpřístupněna nová sezónní výstava. Přibližuje zdejší stoletou tradici výroby harmonik.

Základy byly položeny po skončení 1. světové války, kdy Josef Kebrdle mezi lety 1918 -1920 v pronajaté truhlářské dílně začal s produkcí jednotlivých dílů a komponentů pro harmoniky. Poté zahájil výrobu celých nástrojů, protože hotové výrobky byly lépe placeny než dodávky dílčích součástí. Nastala éra produkce heligonek, oblíbených lidových nástrojů, při níž Josef Kebrdle spolupracoval s dalšími odborníky, se kterými se seznámil během pobytu ve Vídni. Jednalo se především o Antonína Kavečku a Bohumila Zbořila.

V roce 1927 došlo k obohacení výrobního postupu o nové materiály, kromě tradičního dřeva se začal používat hliník a celuloid. Značce Kebrdle se dařilo, proto byl otevřen obchod v Praze, na významné adrese ve Vodičkově ulici. V katalogu firmy si bylo možné vybrat z mnoha modelů heligonek i harmonik knoflíkových nebo klávesových. Harmonika jako hudební nástroj získala oblibu mezi jazzovými muzikanty a začala se objevovat i na koncertních pódiích.

S působením Josefa Kebrdleho je spojena původní budova továrny Harmonika postavená ve 30. letech 20. století ve Smetaně ulici v Hořovicích. Zakladatel firmy zemřel v roce 1942 na infarkt a do roku 1948 vedli podnik jeho dva bratři Ladislav a Daniel. Po komunistickém převratu byla továrna znárodněna, ale výroba hudebních nástrojů v Hořovicích pokračovala dále,“ uvádí dále vedoucí Muzea Hořovicka RNDr. Anna Brotánková.

Výstava připomíná počátky výroby harmonik a heligonek v době zakladatele Josefa Kebrdleho, ale věnuje se též období 2. poloviny 20. století. Značka Delicia byla zaregistrována v roce 1963 a z období 60. let pochází též nová tovární budova umístěná na Sklenářce.

Autorka výstavy Věra Eschnerová přibližuje zajímavé exponáty, které pro přípravu výstavy poskytla firma Delicia Accordions s.r.o.: „Snažili jsme se návštěvníkům ukázat nejen pozdější produkci výrobků Delicie určenou pro žáky ZUŠ i koncertní mistry, ale také prezentujeme historické lidové nástroje z počátků činnosti Josefa Kebrdleho. Hořovice jsou rovněž neodmyslitelně spjaty s hudební přehlídkou Hořovická Heligonka, která se v letošním roce uskuteční v sobotu 14. srpna a přivítá hráče na heligonku z Čech i ze zahraničí.“

Výstava Harmoniky Kebrdle – Delicia Hořovice je přístupná v období červen až září od úterý do neděle v čase 9-12 a 12:30 – 17 hodin. V říjnu je Muzeum Hořovicka otevřeno o víkendech a svátcích.

Areál Starý zámek, Vrbnovská 27, Hořovice

Telefon na pokladnu Muzea Hořovicka funkční v otevírací době muzea: 601 374 204

Skupiny lze objednat i v jiné termíny na těchto kontaktech: 601 374 251; horovice@muzeum-beroun.cz

Otevírací doba Muzea Hořovicka:

Telefon na pokladnu Muzea Hořovicka funkční v otevírací době muzea: 601 374 204

Skupiny lze objednat i v jiné termíny na těchto kontaktech: 601 374 251; horovice@muzeum-beroun.cz

Duben, Květen, Říjen
víkendy, svátky 9:00-12:00 a 12:30-17:00
Červen, Červenec, Srpen, Září
denně kromě pondělí (zavřeno)
MČK – expozicevýše vstupného Základní Snížené Speciální pro školní výpravy (Kč/osobu)Hromadné zájezdy

doprovod zdarma

Rodinné – max.       2 dospělí
Muzeum Hořovicka – Starý zámek Hořovice 30 Kč 20 Kč 10 Kč 70 Kč
Fotografování v ceně vstupného Pouze pro osobní potřebu ne komerční bez stativu
Doprovodné akce 30 Kč 20 Kč 10 Kč 70 Kč

Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/06/2021/harmoniky-kebrdle-%e2%80%93-delicia-horovice/

Citace:

Vlastimil Kerl: Harmoniky Kebrdle – Delicia Hořovice. Muzeum Českého krasu [online]. 10.6.2021 [cit. 29.3.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/06/2021/harmoniky-kebrdle-%e2%80%93-delicia-horovice/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.