Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

Obrazy krajiny od Jaroslava Fišáka – projekt Galerie ve výloze pokračuje

Galerie ve výloze | 14. - 28. června 2021 |

Dalším regionálním umělcem, který vystavuje svá díla ve výloze Jenštejnského domu, sídle MČK, je pan Jaroslav Fišák. Až do 28. června si můžete přímo z berounského Husova náměstí prohlédnout jeho obrazy zachycující přírodní scenérie Křivoklátska.

Pan Fišák je výtvarný samouk, malování se soustavně věnuje poslední čtyři roky. Pracoval nejprve jako letecký meteorolog, poté působil v Českém hydrometeorologickém ústavu a v Ústavu fyziky atmosféry AV ČR. Po ukončením profesní kariéry se znovu začal soustavněji věnovat svému dětskému koníčku. Maluje nejčastěji technikou akvarelu, občas používá také akryl nebo pastel. Většina obrazů vzniká podle fotografií, které pořizuje nejen při toulkách křivoklátskými lesy. Občas maluje přímo v plenéru. Své obrazy zatím nikdy nevystavoval, prezentuje je pouze na internetu. Kromě regionu je mu inspirací také vzdálené Laponsko.

Moje profese meteorologa mě zavedla za polární kruh do finského Laponska, které se stalo mojí srdeční záležitostí. Vracel jsem se tam poté soukromě, tamní jezera, rašeliniště, nekonečné lesy a potoky, ze kterých se dá pít, mě inspirují při tvorbě. Řadu námětů čerpám také z mého oblíbeného Křivoklátska, kde nyní bydlím. Přistěhoval jsem se před lety z Prahy do Žloukovic,“ říká o sobě pan Fišák.

Projekt Muzea Českého krasu s názvem „Galerie ve výloze“ proměnil v době pandemie jednu z výloh Jenštejnského domu, která je jinak běžně používána pro propagaci aktuálních muzejních výstav, v improvizovanou minigalerii. Přímo v centru města tak měli lidé možnost prohlédnout si díla místních výtvarníků. Prezentace děl regionálních umělců se ve výloze střídaly po dvou týdnech. Předchozí výstavy byly věnovány účastníkům výtvarných workshopů s akad. mal. Lucií Crocro, kladensko-berounské výtvarnici Alině Slee, místnímu pábiteli Tomáši Šmejkalovi, pedagogovi berounské SPgŠ Tomáši Petříčkovi, knižním ilustracím Kameela Macharta, výtvorům žáků berounské ZUŠ Václava Talicha, které vznikly při distanční výuce a kresbám přírody od Jana Kobyláka.

Projekt výstavou Jaroslava Fišáka nekončí, Muzeum Českého krasu plánuje, že zatím bude v podobnému využití své výlohy pokračovat.



Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/06/2021/obrazy-krajiny-od-jaroslava-fisaka-uzavitaji-projekt-galerie-ve-vyloze/

Citace:

Vlastimil Kerl: Obrazy krajiny od Jaroslava Fišáka – projekt Galerie ve výloze pokračuje. Muzeum Českého krasu [online]. 14.6.2021 [cit. 28.3.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/06/2021/obrazy-krajiny-od-jaroslava-fisaka-uzavitaji-projekt-galerie-ve-vyloze/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.