Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

V muzejní Galerii ve výloze vystavují účastníci malířských workshopů Barvy duhy skryté v kamenech

Galerie ve výloze - Barvy duhy skryté v kamenech | červen 2021 |

V muzejní Galerii ve výloze vystavují účastníci malířských workshopů Barvy duhy skryté v kamenech

Ve výloze Jenštejnského domu, sídla Muzea Českého krasu, si přímo z berounského Husova náměstí můžete prohlédnout obrazy, které v muzeu vznikly v průběhu roku 2020 při sérii výtvarných workshopů. Ty v muzeu již třetím rokem vede akad. mal. Lucie Crocro. Loňský cyklus malířských kurzů nesl název Barvy duhy skryté v kamenech. Celkem se uskutečnila čtyři setkání, při kterých zájemci o výtvarné umění pod vedením zkušené umělkyně poznávali imaginaci barev v nitru kamenů a zkoušeli hledání osobní barevné kompozice.

Koncept semináře navazuje na umělecké kurzy, které jsem vedla v roce 2019 v Muzeu Českého krasu v Berouně ve spolupráci se spolkem Femancipation pro studenty pedagogiky a pro veřejnost. Účastníkům byly nabídnuty různé techniky kresby a malby, tematicky byly kurzy orientovány na výtvarné studium rostlin. Loni byla vzhledem k zaměření muzea série workshopů orientována na souvislost barev a geologie. Každé setkání bylo věnováno jedné barvě, součástí bylo také krátké povídání o minerálních pigmentech a jejich využití ve výtvarném umění, které si připravili muzejní odborníci. Geo – slovo mající význam Země, zemský, vybízelo poskytnout účastníkům cyklus zaměřený na pigmenty anorganického původu v uceleném barevném rozsahu, “ vysvětluje Lucie Crocro.

V každé z tříhodinových lekcí převládala jedna z barev duhového spektra – červená, oranžová, žlutá, zelená, modrá, fialová. Obsahem a směřováním jednotlivých lekcí byla výuka kresebných technik a pastelu na barevném podkladu. Jednotlivé barvy vždy definovaly barevný pigment, kterým byl zabarven podkladový papír pro černobílou kresbu uhlem a barevné kresby pastelem.

„V letošním roce oblíbené malířské workshopy s paní Crocro pokračují pod názvem Kámen, nůžky, papír. Vyzkoušíte práci s modely, převážně se zátišími, inspirovanými různými kameny,“ doplňuje Lenka Stelšovská, produkční MČK

Projekt Muzea Českého krasu s názvem Galerie ve výloze proměnil jednu z výloh Jenštejnského domu, která je jinak běžně používána pro propagaci aktuálních muzejních výstav, v improvizovanou minigalerii. Přímo v centru města tak máte možnost prohlédnout si díla místních výtvarníků. Prezentace děl regionálních umělců se ve výloze střídají po dvou týdnech. Předchozí výstavy byly věnovány kladensko-berounské výtvarnici Alině Slee, místnímu pábiteli Tomáši Šmejkalovi, pedagogovi berounské SPgŠ Tomáši Petříčkovi, knižním ilustracím Kameela Macharta, výtvorům žáků berounské ZUŠ Václava Talicha, které vznikly při distanční výuce a kresbám přírody od Jana Kobyláka.


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/06/2021/v-muzejni-galerii-ve-vyloze-vystavuji-ucastnici-malirskych-workshopu-barvy-duhy-skryte-v-kamenech/

Citace:

Vlastimil Kerl: V muzejní Galerii ve výloze vystavují účastníci malířských workshopů Barvy duhy skryté v kamenech. Muzeum Českého krasu [online]. 4.6.2021 [cit. 20.4.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/06/2021/v-muzejni-galerii-ve-vyloze-vystavuji-ucastnici-malirskych-workshopu-barvy-duhy-skryte-v-kamenech/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.